Денят на Освобождението – първо в сърцата!

Днес отбелязваме 143 години от Деня, в който България отново се е появила на картата на света – след векове на робство, опити за въстания и несломим дух. 

3 март ще остане завинаги в сърцата ни – независимо от коментарите „за“ и „против“. И не трябва да забравяме, че народ, който няма корени и почита своите герои, не пази символите си и славните си победи, трудно ще се запази през годините като независим.

Снимка: Pixabay

България е имала много герои. Герои, които от създаването ѝ та чак до Освобождението ѝ от турско робство дават живота си, за да я има. Нея. Родината.

Честит празник, Българи. Бъдете свободни. Първо в ума и сърцето. Бъдете готови да жертвате себе си в името на Родината, така, както са го направили предците ви. За да я има нея – България. Родината!

На този ден през 1878 г. е подписан Санстефанският мирен договор между Русия и Османската империя, с който се слага край на Руско-турската война от 1877-1878 г. 

Снимка: Pixabay

Датата 3 март слага начало на Третата българска държава.

Санстефанският мирен договор е подписан в градчето Сан Стефано (дн. Йешилкьой) от граф Н. Игнатиев и Ал. Нелюдов от руска страна, и Сафет паша и Садулах бей – от турска.

Договорът е предварителен и подлежи на одобрението на останалите Велики сили. Постановленията за България се съдържат в членовете от 6 до 11 и в член 19.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *