Здраве

1 от 3 жени у нас страда от стрес уринарна инконтиненция: какво е решението?

В България понятието стрес уринарна инконтиненция не е добре познато. Повечето дами не знаят какво се крие зад този термин. Това е една от причините 10 клиники в цялата страна стартират Националната кампания за стрес инконтиненция. Събитието е по инициатива на Глобал Естетикс. И има за цел да повиши информираността.

Ние днес ви предлагаме едно интервю с доц. Елис Исмаил*. Тя дава отговор на въпросите какво е стрес уринарна инконтиненция, какви са симптомите, начините на лечение, има ли вариант за превенция.

Здравейте, какво точно се крие зад страшното словосъчетание „уринарната инконтиненция“?

– Уринарна инконтиненция е неволно изпускане на урина или освобождаване на урина от пикочния мехур, което не може да се контролира. От този проблем страдат по-често жените. Инконтиненцията бива следните видове: стресова уринарна инконтиненеция (стрес-уринарна инконтиненция SUI); поривна уринарна инконтиненция; смесена уринарна инконтиненция; неврологично заболяване на пикочния мехур; функционална уринарна инконтиненция.

Защо приписваме вината на стреса – той ли е основната причина за появата на това здравословно оплакване?

– Стрес-уринарната инконтиненция се причинява, когато мускулите на тазовото дъно не поддържат адекватно пикочния мехур и уретрата.
Ежедневната физическа активност води до притискане в областта на корема, това оказва въздействие на тазовото дъно. В случай, че мускулите на тазовото дъно са слаби, тази физическа активност предизвиква стрес или натиск върху пикочния мехур, което е причини за неволно (неконтролируемо) изтичане на урина. 
Тази често срещана дисфункция засяга главно женския пол, тъй като бременността и раждането са предразполагащи фактори към разтягането на връзките, които поддържат пикочния мехур, което изменя позицията му и се стига до неволно уриниране. Менопаузата е друг рисков фактор, който може да допринесе за развитието на стрес-инконтиненция, понеже хормоните, имащи важна роля за поддържане на мускулния тонус на перинеума (тазовото дъно), след настъпване на менопауза намаляват и това води до релаксация на влагалищните стени (появява се цисто- ректоцеле и/или свличане на матката).
При мъжете основна причина за стрес-инконтиненеция е отстраняването на простатната жлеза (радикална простатектомия).
Освен загуба на мускулна функция, други причини за поява на стрес-инконтиненция могат да бъдат – затлъстяването, диабетът, хроничната кашлица; тютюнопушенето, прекомерната употреба на алкохол и кофеин.

Има ли и други причини – бельо, твърде дълго отлагане да отидем до тоалетната, стегнати дрехи, настинка?

– Разбира се, че има провокиращи фактори за стрес-уринарната инконтиненция. Един от тях е хроничната кашлица (при пушачи; при астматици; при хроничен ларингит).
Други провокиращи фактори са наднорменото тегло, бременност и вагинално раждане. Провокиращите фактори са тези, които водят до често повишаване на вътрекоремното налягане, което е причина за промяна на ъгъла на уретрата с пикочния мехур, водещо до неволно изпускане на урина.
Дългото отлагане на уринирането е също провокиращ фактор. Често пациентките съобщават, че първите им оплаквания са започнали след прекарана настинка придружена от многократни кихания.

Казвате, че една на всеки три жени се сблъсква с проблема веднъж в живота си? Има ли той решение?

– Статистическите данни показват, че този проблем е с висока честота, но поради притеснение или неудобство, пациентките не го споделят или отлагат във времето и това води до влошаване на състоянието им. Лечебните подходи можем да ги разделим на хирургични и консервативни. Медикаментозното лечение е към консервативните методи за лечение, то е подходящо при неврогенния тип инконтиненция. Към хирургичните методи се включват оперативните подходи, които могат да бъдат с влагалищен или коремен достъп.

Лечебният подход се подбира индивидуално за пациента и в зависимост от състоянието на пикочо-половата система.

При наличие на силно изразено свличане на предна и/или задна влагалищна стена и/или свличане на маточна шийка с матка, най-подходящо е хирургичното лечение. Свличането на женските полови органи е характерно за жени в постменопаузалния период. Практиката показва, че има един контингент от пациенти, които въпреки младата си възраст и липсата на свличане на органи, съобщават за стрес-инконтиненция. Най-често проблемът се забелязва при спортуване – скачане, бягане, вдигане на тежести. Най-модерният и ефективен лечебен метод при тези ситуации е лазерната терапия.

Разкажете ни за третирането с лазера Фотона…

– Лазерната терапия за стрес-инконтиненция е най-новият лечебен подход. Този метод има множество предимства пред всички останали. Той е безболезнен, неинвазивен и атравматичен. Прави се в амбулаторна обстановка и не е нужна подготовка от страна на пациентката преди процедурата. Тя може да дойде за лазерната терапия дори по време на обедната си почивка и след нея да се завърне веднага на работа. Накратко по време на лазерното лечение, във влагалището на жената се поставя специален спекулум, през който се въвежда накрайник излъчваш лазерна енергия.

Лазерната енергия води до повишаване на температурата в тъканите и клетките, което стимулира образуването на колаген и еластин. Повишеното колагенообразуване води до възстановяване на тонуса на влагалищните стени, до тяхното стягане и повдигане. По този начин, променената позиция на пикочния мехур се възстановява до първоначалното състояние.

Има ли противопоказания лазерното лечение?

– Както при останалите лечебни методи и при лазерната терапия има някои противопоказания.
Контраиндикации за лазерната терапия са: активна уринарна или вагинална инфекция, недиагностицирани вагинални или цервикални лезии, активен злокачествен процес на генито-уринарния тракт, бременност.
Друга важна контраиндикация е наднорменото тегло, при BMI над 33, успехът от лазерната терапия не е гарантиран. Поради тази причина, не се препоръчва лазерно лечение при тези пациенти.
Противопоказание е вагинално раждане на плод над 4000 г.
Най-важният момент на успех е точната оценка на специалиста за видът на инконтиненция и изборът на лечебен подход.

Кога се появяват резултатите?

– При стрес-инконтиненция се препоръчват 3 процедури с лазерната система на Фотона. Всяка от тях се прави последователно в интервал не по-дълъг от 30 дни. Ефектът от лазерното лечение се разгръща прогресивно в следващите 9 до 12 месеца, понеже процесът на колагенообразуване не е кратък и за него е нужно време. Пациентите съобщават за промяна още след първата процедура, но за пълно отстраняване на проблема е важно да се направят трите последователни процедури.

При по-тежките случаи на уринарна инконтиненция лазерната система разполага и с интрауретрален накрайник. Чрез него се извършва стимулация директно върху уретрата (пикочоотводния канал), с цел заздравяване на сфинктера (мускул, който не позволява неволно да изтича урина от пикочния мехур).

Възможно ли е превенция на проблема?

– Съществуват различни начини за превенция. Един от най-важните начини са упражненията за укрепване на тазовото дъно. Редовните физически упражнения имат ефект при начални, новопоявили се симптоми на неволно изпускане. Друг начин за превенция е избягване на повишаване на вътрекоремното налягане – тежък физически труд и професии налагащи вдигане на тежко.
Поддържането на нормално телесно тегло е един ефективен начин за превенция на стрес-уринарна инконтиненция.
Важна роля в превенцията има акушер-гинеколога, чрез прогнозиране на раждането, така че да бъде максимално атравматично и с минимални разкъсвания на меките тъкани (влагалище, мускули на тазовото дъно).

Какво е първото нещо, което трябва да направим, когато ни се случи?

– Стрес-инконтиненцията има няколко степени, когато поставим диагнозата в ранен стадий, лечението води до пълно излекуване. Ако пациентката се срамува да сподели състоянието си и се стигне до тежка степен на уринарна инконтиненция, вероятността за пълно излекуване намалява.
Затова еднократното неволно изпускане на урина е алармиращ симптом. Когато се повтори трябва да се потърси лекарска помощ, за да се започне своевременно лечение.

 

*Доц. Елис Исмаил, дмн е акушер-гинеколог с над 10 годишен опит. Работила е в Клиника Гинекология на МБАЛ“Св. Анна“, гр.Варна, като част от екипа на проф. Корновски, където основната насоченост са хирургичните интервенции в областта на онкогинекологията. От 2020 г. работи в СБАГАЛ “Проф. Д. Стаматов“, Варна. Научните й интереси са в областта на ендокринната гинекология, естетичната гинекология, откриване и лечение на предракови и ракови заболявания на женските полови органи. Има специализации в Македония, Германия и Будапеща. През 2022 г. отваря своя собствена акушеро-гинекологична практика, в която предлага най-новите тенденции в диагностиката и лечението на заболяванията на женските полови органи. Стремежът й да предложи най-доброто за своите пациенти, я насочва към работа с лазерните система на Фотона.
Има над 150 публикации, както и два монографични труда: „Рак на яйчника – патофизиология, диагноза и лечение“ и„Миома на матката -пътят от поставянето на диагнозата до избора на лечебен подход“.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *