БГ Личности

10 г. от смъртта на големия маестро Никола Гюзелев

Никола Гюзелев е роден на 17 август 1936 г. в град Павликени. Проявява интерес към музиката от ранна детска възраст.

Родителите му са обикновени хора – баща му е градинар, а майка му шивачка. Но имат отношение към музиката. Бащата свири на цигулка и мандолина, а майка му пее народни песни.

Малкият Никола пее и получава първите уроци по музика като самоук. Интересът му към операта се пробужда в тийнеджърските години. Чува по радиото операта „Борис Годунов“ на Мусоргски и изпада в захлас от гласа на Едмонд Косовски, в ролята на Годунов. Мечтае да бъде като него, но това му изглежда непостижима мечта.

На 11-годишна възраст той вече изпълнява главната роля в оперната постановка „Малкият цигулар“ в родния си град.

На същата възраст осъзнава, че има и друга дарба – да рисува. Рисува, пее и свири, и в различни периоди от детството си вярва, че ще бъде велик художник, ненадминат певец или бъдещ Паганини.

През 1951 г. семейството му се премества да живее в София. Започва да посещава оперни и театрални спектакли, в училищни концерти изпълнява ролите на княз Игор, Иван Сусанин и тореадора от „Кармен“.

Но продължава и да рисува – печели конкурси в училище. Приет е в Художествената академия в специалността „Живопис“.

През 1960 г. Гюзелев става стажант в Софийската народна опера.

Година и половина по-късно – на 27 юни 1961 г. дебютира в ролята на Тимур в премиерния спектакъл на „Турандот“. През 1961 г. става и редовен артист в Народната опера.

Следват ролите на Миха от „Продадена невеста“ и отец Гавраил от операта на Константин Илиев „Боянският майстор“. През 1963 г. в ролята на Филип II от „Дон Карлос“ Гюзелев печели Първа награда и Златен медал на втория Международен конкурс за млади оперни певци в София.

Успехът идва само след 2 сезона на професионалната сцена.

През 1968 г. той за пръв път стъпва на сцената на театър „Реджо“ в Парма, Италия, и грабва сърцата на публиката. Той изпълнява ролята на Атила от едноименната опера на Верди.

Освен с таланта си на сцената, Гюзелев е известен и с работата си като вокален педагог.

През 1994-1996 г. е директор на българската Академия за култура в Рим на името на ‘’Борис Христов’’ и подготвя два курса млади талантливи певци, които сега са на българските и на световните сцени.

Гюзелев си отива от този свят на 16 май 2014 г.

В личния си живот е благословен с три деца.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *