100 години „Дисни“ – сто години детска радост и забавление

100 години „Дисни“. Любимите ни герои Мики Маус, Симба, Аладин, Пинокио, Дъмбо, Бамби, Пепеляшка, Питър Пан празнуват своя юбилей. Анимационните филмчета, с които израснахме и които ще помним завинаги.

Когато Мики Маус се появява за първи път на малкия екран през 1923 г., дори създателят му Уолт Дисни не е очаквал, че това ще бъде началото на най-голямата продуцентска компания за детски филми в света.

Днес „Дисни“ празнува 100 години от съществуването си, а зад гърба си има хиляди филми, с които са израснали с милиарди хора по света.

Историите за Мики Маус и неговите приятели бързо превземат телевизионния екран и стават любими на малки и големи.

Няколко години по-късно „Дисни“ подарява на своите почитатели нови истории.

Снежанка и седемте джуджета„, „Пинокио„, „Дъмбо„, „Бамби„,“Пепеляшка„, „Алиса в страната на чудесата„,“Робин Худ„,“Питър Пан” са само някои от най-известните анимации, появили се в ранните години на компанията.

Празникът на „Дисни“ стартира на 27 януари, а компанията описва тези 100 години като едно дълго „влакче в увеселителен парк“.

Но не става въпрос само за филмите. Компанията преживява най-големия си успех с откриването на първия Дисниленд в Калифорния през 1955 г.

Оттогава са открити още 5 подобни тематични парка – във Флорида, Париж, Токио, Шанхай, Хонконг, където феновете могат напълно да се потопят в света на любимите си анимационни герои.

За съжаление през последните години компанията има голям спад в популярността и печалбите. Пандемията от ковид удари тежко бизнеса.

Голямата конкуренция на Netflix е друг проблем за „Дисни“.

Мнозина смятат, че ако иска да продължи да съществува, „Дисни“ ще трябва да се модернизира. Едно е сигурно – героите на Уолт Дисни ще останат завинаги в историята на киното и в сърцата ни.

Снимки: Disney 100 години/Photo Free Press, YouTube

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *