ЛюбопитноНовинки

В Световния ден на целувката: 12 неочаквани факта, които трябва да знаете

Устни, които докосват и спират дъха… Да, знаем, че целувката събужда по-добре от кафето, че докато се целуваме, горим калории, че е израз на любов. Какво още?

Средно човек се целува около 336 часа в живота си – или цели две седмици без прекъсване!

Устните са цели 200 пъти по-чувствителни от върха на пръстите ни.

Целувката е отличен фитнес за лицето и неговите мускули – помага ни да останем млади. Докато се целуваме, работят от 30 до 57 мускула на лицето. Това подобрява кръвоснабдяването, прави кожата ни стегната и изглажда бръчките.

И даааа – целувките горят калории. Само за една целувка по бузата отиват 5 калории. А при страстна „френска“ – 26.

Целувката е като масаж против стрес. Доказано научно. Достатъчно е да споделите с някого три целувки и ще се почувствате по-добре.

Докато се целуваме, в тялото ни се синтезира вещество, 200 пъти по-силно от морфина. Вещество, което отговаря за усещането ни за щастие.

Статистиката показва, че почти 66 процента от хората се целуват със затворени очи. А цели 65 процента накланят глава надясно.

Първият филм, в който има целувка, е на Том Едисън – „Целувката“.

Филмът, който държи рекорда по брой целувки на екрана, е „Дон Жуан“ (1927). Героят на Джон Баримор целува своите партньорки цели 127 пъти.

Най-дългата целувка в киното трае… 185 секунди.

Световният рекорд за най-продлжителна целувка е от 2015 г. и се държи от семейство от Тайланд. Двамата участвали в маратон и се целували цели 58 часа, 35 минути и 58 секунди.

В някои държави целувките на публични места са доста неприлично явление – Япония, Китай и Корея.

Снимки: Unsplash

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *