ЛюбопитноНовинки

13 интересни факта за Свети Валентин, които може би не знаете

Много от нас казват, че няма да празнуват Свети Валентин, защото любовта не е един ден в годината. Други пък ще празнуват Трифон Зарезан… И все пак, независимо дали ще празнувате или не, сигурна съм, че ще ви бъде интересно да научите тези любопитни факти.

14 февруари е не само ден на Свети Валентин, но и Международен ден за подаряване на книги, Ден на програмиста, ден на YouTube и Ден на психичното здраве.

Валентин е един от първите християнски проповедници. Тайно венчавал военни, на които римският император Юлий Клавдий Втори не разрешавал да се женят.

Автор на първата валентинка е френският херцог Карл Орлеански, който през 1415 г. лежал в затвора, в единична килия. И се спасявал от скуката, пишейки любовни писъмца на жена си.

Най-скъпата валентинка е направена по поръчка на Аристотел Онасис и била от чисто злато, изумруди и диаманти. Опаковката също била доста разкошна – палто от норка. По този начин Онасис изразил любовта си към Мария Калас. Валентинката струвала близо 300 хиляди долара, което въобще не било малко за 60-е години.

През ХIХ в. психиатрите предписвали шоколад на своите пациенти, страдащи от несподелена любов.

Валентинките са на второ място по количество на продажбите след коледните картички. По-често те се купуват от дамите за техните половинки…

По-голямата част от валентинките са анонимни, написани от дясно на ляво или с лявата ръка, за да бъдат по-загадъчни.

Оказва се, че за животните денят на Свети Валентин също е празник. Всяка година повече от 9 милиона души купуват подаръци за своите питомци.

Броят на розите, които ще подарите, също е от значение. В Тайван, например, мъжете подаряват само рози. Една роза означава внимание и поздрав, две – извинение, 12 – предложение за брак, а 36 – признание в любов. Забележете – 100 рози са знак, че той ви предлага ръката и сърцето си.

Може да ви се струва странно, но във Франция наричат домата ябълката на любовта. Страстните французи смятали, че доматът може да говори езика на любовта.

Точно на Свети Валентин се случват най-много предложения за брак…

В Корея хората без половинки, които не са получили подарък за Свети Валентин, отиват на ресторант и хапват, за да оплачат самотата си…

В Холандия жената може да отиде и да направи предложение на мъжа точно на Свети Валентин. Ако той откаже, трябва да ѝ подари копринена рокля.

Фотокредит: Unsplash

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *