13 юни: Световен ден на доброволния кръводарител

На 14 юни отбелязваме Световния ден на доброволния кръводарител.

Датата е избрана като признание към Карл Ландщайнер, австрийски биолог и лекар, откривател на системата на кръвните групи „А-В-0“ в началото на 20. век.

За това свое велико откритие, спасило и продължаващо да спасява милиони човешки животи, той е награден с Нобелова награда. А рождената му дата е определена от Световната здравна организация за Световен ден на доброволния кръводарител.

14 юни има за цел да насочи общественото внимание към изключителната значимост на даряването на кръв от доброволни и безвъзмездни кръводарители.

Това са дарителите, които помагат безкористно, и при тях рискът е най-нисък, защото не са водени от принуда или заплащане.

Всяка година отбелязването на Световния ден на доброволния кръводарител има формална „държава-домакин“ на кампанията.

През 2022 година това е Мексико. А посланието е „Даряването на кръв е акт на солидарност! Присъедини се към към усилията и спасяването на човешки животи.“

С този слоган се подчертава огромното значение на кръводаряването като акт на съпричастност. А не като акт на принуда от обстоятелствата или користни интереси.

Като част от стратегията си за насърчаване на доброволното кръводаряване и оказване на помощ, БОДК създаде системата Дари кръв с мобилно приложение за доброволни кръводарители и нуждаещи се от кръв. Тя е на разположение на потребителите в цялата страна напълно безплатно 24/7.

Системата се поддържа и администрира изцяло от доброволци-членове на БОДК. Предоставянето на помощ чрез нея е изцяло доброволно и безвъзмездно.

След пълното ѝ обновяване през юни 2020 година, през „Дари кръв“ са проведени повече от 520 успешни акции за спешна нужда от кръводарители. Около 38% от тях са били с търсене на конкретна кръвна група.

Активна е и кампанията за набиране на доброволци за дейностите на сдружението, за която можете да получите повече информация през фейсбук страницата – БОДК / BOVBD.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *