3D разходка по морското дъно на остров Св. Анастасия

Екскурзовод посреща гостите, слизащи от кораб „Анастасия”, на остров Света Анастасия. Той разказва за историята на острова и насочва посетителите към скалните образувания: Портата на слънцето, Дракона, вкаменения пиратски кораб.

Интерес представляват тук още храмът „Успение Богородично”, кладенецът на желанията и музеят с мултимедийна експозиция.

От тази година на втория етаж на голямата манастирска сграда, строена в края на XVIII век, съжителстват 3 експозиции. Основната – „Островът на лечителката“, „Животните на Черно Море“ и най-новата „Тайните на Черно море“.

Това лято посетителите в музея могат да видят още пиратите и тяхното съкровище, светещото морско дъно, макети на потънали кораби от различни епохи.

Чрез 3D маска любопитните ще се гмурнат на дълбочина от 300 метра и ще поплуват сред древни корабни скелети. Експозицията продължава с Карцера, където върви филм със снимките и имената на 43-мата затворници, избягали от острова на 29 юли 1925 г., което дава повод през втората половина на ХХ век островът да се преименува на Болшевик.

Икони на Света Анастасия от различни части на света могат да бъдат видени в следващото помещение. Мултимедийни инсталации показват още пишеща се молитва и разлистващо се евангелие.

Последните 2 помещения в музея са посветени на поета Христо Фотев и на рибите, които плуват в морето около острова. В реални размери могат да се видят: акула, калкан, морска котка, попчета, сафрид, паламуд и др.

Стандартното време за престой на острова е 2 часа, които са достатъчни за разходка, посещение в музей, обяд с традиционна рибена чорба, тарама хайвер и миди, например.

Посетителите могат да опитат също ароматен билков чай, приготвен от местни билки, отглеждани в Лекарната, където предлагаме още билков мед от Странджа и козметични продукти с черноморска луга и кал. Туристите могат да си закупят и етерични масла от различни билки.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.