Здраве

4 причини, поради които крушите са по-здравословни, отколкото си мислите

Обичам круши. Сочни, ароматни и вкусни. Те са са част от есенното златно съкровище, поднесено ни от земята.

Но освен че са вкусни, те наистина са и много полезни.

В света има близо 3000 сорта круши. А специалистите продължават да разработват нови.

А вие знаете ли защо крушите са полезни?

Съдържат калий, който е добър за сърцето

Един от най-важните микроелементи в крушите е калият. Подпомага нормалната сърдечна дейност и прочиства кръвоносните съдове, което пък нормализира кръвното налягане. Крушата е препоръчителна при нарушения на сърдечния ритъм и като цяло има благоприятен ефект върху сърдечния мускул.

Съдържат „магически“ масла

Крушата е пълна с етерични масла, които повишават имунитета (много е важно през есента) и повишават производството на хормона триптофан. Той пък е пряко отговорен за доброто ни настроение и помага за преодоляване на есенната депресия, причинена от липсата на достатъчно слънце.

Крушите са рекордьори по съдържание на витамини и минерали

Крушата съдържа рекордно количество витамини и микроелементи. Пектин, фолиева киселина, бета-каротин, витамини А, В1, В2, В5, В6, В9, С, Е, К, Н и РР, както и минерали, необходими на човешкия организъм: калий, калций, магнезий, цинк, селен, мед и манган, желязо, сяра, йод, флуор, фосфор и натрий.

В нея има фруктоза, а тя е добра за стомаха

Крушата е един от малкото плодове, в които фруктозата преобладава за сметка на захарозата. Фруктозата не се нуждае от инсулин, за да бъде усвоена, затова крушите са полезни както за диабетици, така и за хора с проблеми с панкреаса.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *