ЛюбопитноНовинки

5 лесни начина да се справите със стреса и лошата енергия

Ритъмът, който ежедневно се налага да следваме, става все по-забързан, а силите ни, уви, понякога не достигат. Когато сутрин се качите в автобуса или вървите по улиците, виждате ли уморени и тъжни лица?

А вечер не ви ли се струва, че хората са дори по-уморени и недоволни, отколкото са били сутринта или предишния ден? Имате чувството, че всички бързат за някъде, закъсняват, опитват се да успеят в нещо…

Веселите, добре настроени, или просто спокойни лица се губят в общата суматоха на потока от уморени и недоволни.

Всъщност не е необходимо да се заяждаш, да гледаш лошо, да сумтиш и се цупиш, само защото съседът си е езтупал трохите дърху теб, защото едно дете е допряло до любимата ти рокля своя сладолед или защото имаш теч в банята.

Усмихни се, кажи си, че животът е прекрасен и така ще отблъснеш стресиращата те заобикаляща среда.


Създай си „вълшебен щит”, 
който ще те пази от лошо настроени хора или  от лошото настроение. Как?

В продължение на ден-два се наблюдавайте – как реагирате, когато попаднете в неблагоприятна ситуация, каква роля приемате – на обиждащ или на обиден?

Има хора, които привличат вниманието на околните, като с целия си вид сякаш казват „удари ме и нищо лошо няма да ти се случи”. Какво се случва с тези „боксови круши”? Те привличат агресивни хора. Такива, които се опитват да възстановят душевното си равновесие за сметка на околните. А те са слаби и неуверени в себе си. Е, случва се това да са хора с ниско самочувствие на „лоши” продавачи или невъзпитани шофьори…

Други „носители на лошо настроение” са хората, които не умеят да се сдържат и да контролират емоциите си – те говорят в яростта си неща, които иначе в нормално състояние не биха си и помислили. Със сигурност поне веднъж на ден ще ви се случи да срещнете подобен магнит за отрицателна енергия, невъздържана личност, която за кратко време ще помрачи иначе слънчевото ви настроение. 
Примерите са много.

Но едно е важно – ти можеш да запазиш доброто си настроение, въпреки наличието на постоянни центрове на напрежение. И то много лесно.

Първо, нуждаеш се от добро самочувствие

Трудно е човек да съхрани душевното си равновесие, когато не се харесва физически. Ако се харесваш, няма да се притесняваш да бъдеш себе си, да общуваш свободно и съответно – да не обръщаш внимание на провокациите на негативно настроените около теб. Харесваш ли се? Или имаш съмнения, притесняват те двата килограма, които си качила, или онази малка пъпчица, излязла на брадичката ти? Ами отиди на фитнес, на козметик, направи разтоварващ ден. Почувствай се добре в тялото си.

Второ, трябва ти увереност в собствените сили и възможности

Доброто отношение към собствената ти персона е много важно. Не пропускай сутрин, когато се погледнеш в огледалото, да се усмихнеш и да си кажеш, че ти предстои един прекрасен ден.

Опитай се да съхраниш това настроение през целия ден. Ако успееш, в края на работно време си направи малък подарък – блокче шоколад, килограм от любимите си плодове, хубава книга или филм.

Вечер, преди да заспиш, си припомни всички приятни моменти от деня. Според психолозите, трябва да си припомняме радостните и положителни емоции поне пет пъти на ден.

Опознай себе си

Преди да се научиш да се харесваш и да бъдеш достатъчно самоуверен, трябва да опознаеш себе си и реакциите си. Опитай се да си отговориш на следващите няколко въпроса:

Често ли се занимаваш с това, което ти доставя удоволствие и ти носи удовлетворение?

Какво ти пречи да правиш това, което ти е приятно и повишава настроението ти?

Какво те дразни и те кара да се чувстваш зле?

Внимателно ли се отнасяш към хората, които са ти скъпи?
Отговорите ще ти дадат и решението за достигане на емоционално и душевно равновесие.

Как да устоиш на негативните емоции?

Не се поддавай на провокации, не влизай в пререкания или сръдни. Усмивката и спокойното отношение, шегата в отговор на грубостта ще потушат конфликта в зародиш. Е, понякога се случва и така, че ставайки свидетел на пререкание, няма как да не се включиш. В такива случаи се опитай да се самоконтролираш.

Когато си в добро настроение и в душата ти цари спокойствие, си представи място, където ще се чувстваш сигурна във всеки един момент.

Не е задължително това място да е реално съществуващо. Може да е плод на въображението ти – хижа, горска поляна или лагуна.

Запомни усещането за покой и радост, което това място ти дарява, и всеки път, когато попаднеш в конфликтна ситуация си мисли за твоето сигурно местенце.

Ако срещаш хора, които те карат да се чувстваш некомфортно, представяй си, че ви разделя стъклена стена, която спира звука от думите им. Така обидите им или отрицателната им енергия няма да достигнат до теб.

И ето, че големият град може да бъде и забавен. И пълен с приятни емоции. Достатъчно е просто да оставиш стреса и лошото настроение пред вратата. Да не ги допуснеш да те завладеят.

Четете още…
Медитация, срещи с приятели и специално меню помагат при стрес

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *