Добра форма

5 причини да пиете какао през есента

Чашка горещо какао звучи добре, нали? Особено, когато навън е облачно, дъждовно и мрачно. Освен че е приятна на вкус, напитката носи и много ползи за организма.

Ободрява. Какаото и шоколадът са изключително полезни при активна умствена или физическа дейност. Мнозината ги смятат за най-добрите антидепресанти. Сутрин напитката ни ободрява и зарежда с енергия, вечер ни помага да се освободим от напрежението и умората.

Подобрява паметта. Флавоноидите, които съдържа, понижават риска от развитие на старческо слабоумия, въздействат пряко върху структурата и функциите на мозъка. Защитават невроните от увреждане, подобряват метаболизма, паметта.

Укрепва съдовете. Какаото съдържа флавоноиди, които стабилизират или понижават артериалното налягане, укрепват съдовете, понижават рисковете от сърдечно-съдови заболявания. Лекарите ни препоръчват не повече от две чаши какао на ден, заради захарта и ненаситените мазнини.

Възстановява мускулите. Доказано е, че след консумацията на какао, мускулите на спортистите се възстановяват по-бързо. Това се държи на белтъчините и въглехидратите, които попълват енергийния запас на мускулната тъкан. А млякото компенсира запаса от вода и йоните на калия, калций и магнезия.

Бори се със затлъстяването. Американски учени са установили, че какаото не води до затлъстяване, въпреки че е по-калорично от чая или кафето. Това се дължи на факта, че какаото засища и ние не можем да злоупотребяваме с него.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *