КиноНовинки

5 причини за феноменалната популярност на „Игра на калмари“

Чували ли сте за „Игра на калмари“? Даа, това е новият сериал, който тръгна по Netflix на 17 септември. И за две седмици се превърна в най-популярният проект на платформата – в 76 държави, в това число САЩ, Южна Корея и Русия.

Вероятно това ще бъде най-голямата неанглоезична продукция на стримийнг платформата за цялата й история.

Сюжетът

Сериалът разказва за група отчаяни хора, които имат много дългове, съгласили се да участват в серия садистични и смъртоносно опасни игри за издръжливост. Наградата за победителя е 46,5 милиона вона. Гонейки богатия начин на живот те трябва да лъжат, предават, да разкриват най-жестоките си страни. И победителят е само един – останалите ще загинат.

В основата на сюжета е игра, популярна сред учениците в Южна Корея

Странно ли ви звучи? Едва ли. Сценаристът и режисьор Дон Хек, който търси спонсор за продукцията в продължение на 12 години, заимства сюжета от игра, популярна сред учениците в Южна Корея – „Калмар“. Според правилата на тази игра, децата се разделят на две групи, които се борят да придобият парче земя, във формата на мида. Двете групи се опитват да изтласкат противника от зоната на играта – който я напусне „умира“. Защо сериалът стана толкова популярен?

Поради исторически предпоставки

„Игра на калмари“, както и повечето други корейски драми, обръща внимание върху един сериозен проблем – социалното неравенство и жестокостта на обществото. Преди бурния икономически ръст на икономиката, страната преживява трус след трус – колонизация, война, военна диктатура… А сюжетът е до болка познат и изстрадан не само в Корея, но и по цял свят.

Културни предпоставки

Сюжетът е основан върху модерните напоследък в цял свят игри и шоута, в които победителите печелят награда, след като са отговорили на няколко въпроса или пък са спечелили няколко игри – предизвикателства за волята и издръжливостта.

Магията на киното, което упражнява насилие

Холивуд отдавна залага на сцени, в които зрителят гледа жестоки скандали и убийства, като формула за успех на продукциите. Сега и корейското кино се възползва от този похват.

Сериалът има собствена специфична естетика

Може да ви звучи странно, но е факт. Има невероятни визуални ефекти, които поддържат напрежението и някак тушират елементите, в които има насилие. Кукленската декорация и сюрреалистичната среда са много специфични.

И не на последно място – сериалът създава мемета

„Игра на калмари“ не би бил толкова успешен, ако ги нямаше TikTok и Twitter. Сериалът вдъхнови десетки мемета. Очаква се на предстоящия Хелоин много от зрителите да бъдат облечени като героите от сериала…

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *