Здраве

5 продукта, в които има много калий и защо той е полезен за вас?

Калият е важен минерал, който е от важно значение за човешкото здраве. Важен е за поддържане баланса на течностите в организма, за здравето на мускулите и нервната система, както и за здравето на сърцето и кръвоносната система.

Т.е. съвсем логично, включването на храни, богати на калий, в хранителния ни режим, има положителен ефект върху здравето ни.

Банани

Те са са един от най-известните източници на калий. Един банан съдържат около 400 мг калий. Този плод не само подпомага баланса на течностите, но и спомага за намаляване на високото кръвно налягане.

Картофи

Картофите, особено бататите, са отличен източник на калий. От един голям картоф организмът получава средно до 700 мг калий. Този минерал помага за регулиране нивата на натрий в организма.

Спанак

Спанакът е богат на калий и витамини, които подпомагат здравето на кръвоносната система. Само една чаша спанак може да ви осигури около 800 мг калий. добавете го в салатата, смутито, а защо не и като гарнитура към сандвича ви за обяд.

Авокадо

Авокадото е отличен източник на калий и здравословни мазнини. Помага за поддържане на сърдечния ритъм и стабилизиране на кръвното налягане.

Сушени плодове

Сушените плодове като кайсии и грозде съдържат голямо количество калий. Те са отличен избор за поддържане на хидратацията и здравето на нервната система.

И накрая вместо заключение трябва да кажем, че калият помага за поддържане на здравето на сърцето, нервната система и мускулите. Подобрява цялостното ни здравословно състояние.

#здраве #калий #ползи

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *