Красота

5 въпроса, които си задаваме, когато ни предстои да родим с цезарово сечение

България е на трето място в Европа по брой извършени цезарови сечения, показва статистиката на Евростат за 2017 г.

Често то се извършва поради медицински причини, например бебето е седалищно, а друг път е просто решение на майката. Въпреки че е много често срещана интервенция, тя все още е сериозна операция и могат да възникнат много въпроси за предстоящата майка, особено ако ражда за първи път.

Събрали сме някой от най-често задаваните въпроси.

Колко време трае е възстановяването?

Денят след цезарово сечение ще бъдете насърчавани да станете от леглото и да започнете лека подвижност.

Не забравяйте да се грижите добре за себе си, като ядете и пиете възможно най-здравословно, за да се възстановите възможно най-бързо. Изобилието от пресни плодове и зеленчуци осигурява добър прием на фибри, за да се избегне запек (това е често срещан страничен ефект на някои болкоуспокояващи, така че попитайте Вашия лекар или акушерка относно това, ако изобщо Ви притеснява). Избягвайте пушенето, тъй като то забавя по-бързото заздравяне на раната.

Как ще изглежда моя белег?

Обикновено ще имате хоризонтален белег с дължина около 10-15 см, обикновено точно над срамната кост. Най-често превръзката се използва през първите 24 часа и обикновено се отстранява след първия ви душ. Повечето лекари използват разтворими шевове.

За най-голям комфорт е най-добре да носите бельо с висока талия и колан за прибиране на корема  в продължение между 6-8 седмици.

След душ или вана е важно белегът ви да има време да изсъхне добре.

Понякога цезарово сечение може да причини келоидни белези, т.е по-дебел белег, който се простира извън първоначалното място на разреза. След като разрезът Ви заздравее, има кремове против белези, които могат да помогнат за подобряване на появата на белези и да предотвратят образуването им. Интересен факт е, че 82% от хората не са били наясно, че могат да лекуват белези до 2 години след първоначалната рана. Леченията на базата на силиконов гел са изключително ефективни и могат да помогнат на лечебния процес, като образуват ултратънка защитна бариера върху засегнатата област, която също омекотява или изравнява появата на белега.

Нормално ли е да кървиш?

Всички жени кървят след раждането, независимо дали става въпрос за цезарово или вагинално раждане. Нарича се лохии. Обичайно е кървенето да продължи до 6 седмици, така че носете защита поне 6 седмици. Препоръчително е новите майки да използват хигиенни кърпи, а не тампони.

Мога ли да приемам болкоуспокояващи, ако кърмя?

Можете да бъдете посъветвани да приемате болкоуспокояващи, особено в рамките на първата седмица. Направете задължителна консултация. Болката не е най-приятното нещо, особено когато имате новородено бебе, за което също да се грижите!

 

Кога мога да започна да тренирам?

Всяка жена се възстановява със собственото темпо, така че винаги търсете съвет от лекар. Започнете бавно с упражнения с ниско въздействие, като плуване, пилатес, йога или фитнес с ниско съпротивление. Дори ако сте били много атлетични преди/по време на бременността си, препоръчително е да изчакате около 12 седмици, преди да се върнете към тренировки, така че задръжте аеробиката и бягането, докато Вашият лекар не Ви разреши.

Силиконът: тайната при лечението на белези

Силиконовият гел както казахме е номер 1 в премахването на белези и се използва като първи продукт за третиране от доста пластични хирурзи. Този тип гел влияе много добре за лечение на хипертрофични и келоидни белези, каквито са често срещани след секцио.

Kelo-cote доказано омекотява и изравнява повдигнатите белези, като намалява обезцветяването и зачервяванията.

Формулата на Кело Кот се свързва с повърхността на кожата, създавайки ултратънък филм, който може да осигури лечение и защита за 24 часа на ден. След като изсъхне, върху зоната за третиране може да се нанесе слънцезащитен крем и грим. Свободно се продава в аптеките в България, a удобната спрей версия, го прави особено подходящ за болезнени и големи белези над 10 см. Просто напръскайте белега и изчакайте да изсъхне. Прилагайте два пъти на ден в продължение на поне 3 месеца.

снимка: Pexel

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *