Здраве

8 факта за смеха, които може би не знаете

В медицината има отделен дял, който се занимава именно с влиянието на смеха върху здравето. Нарича се геотология. Когато се смеем, работят мимическите ни мускули. Променя се и дишането – след едно вдишване, следва не едно дълго издишване, а няколко, на пресекулки.

В резултат на него в организма ни протичат различни интересни процеси.

Като обезболяващо

Смехът не само отвлича вниманието ни от болката, но реално намалява усещането за нея. Учените помолили група доброволци да подържат ръката си в ледено студена вода. Най-търпеливият издържал 87 секунди. Ако обаче човекът четял комикс и се смеел, можел да издържи 125 сек. Анализът на кръвта показал: смехът стимулира изработването на хормони на щастието – ендорфини и понижава нивото на хормоните на стреса – адреналин и кортизол.

Укрепва имунитета

Американски гоетолози сравнили резултатите на две групи доброволци: участниците в първата се смеели, докато гледали комедия, а участниците във втората просто си почивали. Оказало се, че смехът увеличава количеството на Т-лимфоцитите, които се борят със злокачествените клетки в организма; и активизира имуноглобулинът тип А, защитаващ организма ни от проникващите през кожата инфекции.

Прави живота по-хубав

Вибрациите, които предизвиква свиването на лицевите мускули и тези на шията, активизират невроните в центъра на удоволствието в мозъка. Този център между другото отговаря и за усещането ни за ситост и безопасност.

Така че смехът, дори да е неискрен, повишава настроението и намалява апетита.

Защитава сърцето и съдовете

Хората, които се смеят по-често, намаляват риска от сърдечно-съдови заболявания с 40%. Напрежението в мимическите мускули тренират мозъчните съдове и укрепват ендителите – клетки, които укрепват съдовете отвътре. 10 минути смях на ден се препоръчват съвсем на сериозно след прекаран инсулт, и разбира се, за профилактика.

Изчиства белия дроб

Смехът е въздух, но бърз и силен – излиза от белия ни дроб със скорост 100 км/ч. А това означава, че белият дроб освобождава пълноценно събралия се в него въздух, а кръвта – въглеводорода. Т.е. смеейки се ние приемаме и повече кислород – от 1,5 до 3 пъти!

Активизира работата на червата

Ненапразно се държим за корема, докато се смеем: коремните мускули работят активно. Благодарение на това гладката мускулатура получава един невероятен и естествен заряд.

Помага ни да отслабнем

Американски учени установили, че когато гледаме сериозен филм, кръвообращението ни се забавя с 35%. А кагота гледаме комедия, то става по-бързо – с 22%. Ефектът е като след 15-минутно разгряване. Има и още един плюс – когато се смеем, разходът на калории в седнало положениесе увеличава с 22%.

Намалява стреса

Раздразнителността ни често е свързана с неправилното ни, прекалено повърхностно дишане – това е така, защото в кръвта ин остава прекалено голямо количество въглеводород. От него се образуват алкални съединения, които провокират нервно-мускулната свръхвъзбудимост, проявите на фобии и страхове. Смехът ни помага да започнем да дишаме по-дъблоко, а съответно и да престанем да нервничим!

И още нещо…
Дори фалшивият смях, когато не е от сърце, има всички полезни ефекти, описани по-горе. Затова лекарите препоръчват да се научим да се смеем по-често.
Автотренинг. Търсете си поводи да се посмеете. Опитайте се да се смеете над проблемите си или когато събеседникът ви ядосва и дразни.
Психотерапия. Усещането за успокоение след смях е точно толкова истинско както след като се наплачете добре или изкарате навън чувствата си чрез някакъв вид агресия (чупите чинии, викате…). Затова смехотерапията набера все повече популярност – тя помага на пациента да се отпусне, да изкара „навън”, да сподели своите страхове и да се опита да се справи с тях.
Смейте се в компания. Доказано е че смехът е истински заразен – в 90% от случаите кагота чуят смях, хората започват да се смеят.

Любопитно в цифри
* 30 пъти по-често се смеем, когато сме в компания.
* В 80% от случаите смехът е свързан със ситуация от ежедневието, отколкото с разказан виц или друга смешка.
* 62% от жените се смеят на мъжките шеги, но само 39% от мъжете схващат женския хумор – може би затова мъжете живеят по-кратко…

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *