ЗвездиНовинки

Ален Делон на 88: Защо ви е истина, щом има любов?! Обичайте се!

Ален Делон навършва днес точно 88 години. Чаровен и неустоим, той се превръща в легенда за киното и мечта за много жени от различни поколения.

Делон се превръща в легенда в световното кино благодарение на своя чар, подплатен с немалка доза арогантност. Десетилетия наред той остава идеал за мъжка красота, като името му дори става нарицателно.

Роден е на 8 ноември 1935 г. в Со, в района на Париж. Има трудно детство след развода на родителите си.

През 1957 г. дебютира като актьор в киното във филма „Когато в това е замесена жена“ на Ив Алегре. След това се снима във филми на известни режисьори, като „Под яркото слънце“ на Рене Клеман. „Роко и неговите братя“ и „Гепардът“ на Лукино Висконти са два от най-хубавите филми в актьорската му кариера.

Сред по-известните филми в актьорската му кариера са също „Червеният кръг“ и „Самураят“ на Жан-Пиер Мелвил, „Убийството на Троцки“ и „Господин Клайн“ на Джоузеф Лоузи, „Борсалино“ на Жак Дере с Жан-Пол Белмондо. В Холивуд участва в „Червено слънце“ на Терънс Йънг. След това се снима във филми единствено във Франция и Италия – „Изгорелите хамбари“, „Циганинът“, „Дума на ченге“.

Актьорът има изяви и в театъра, в който дебютира през 1961 г., както и зад камерата, заснемайки филми като „За кожата на един полицай“ и „Неукротимият“.

Колекционира скулптури от италианеца Рембранд Бугати, хубави вина, часовници, оръжия.

„Бях програмиран за успеха, но не и за щастието“,

казва преди време Ален Делон.

Освен актьор, Делон е продуцент на трийсетина пълнометражни филма, бизнесмен и колекционер на произведения на изкуството.

През 80-те години на миналия век актьорът започва да се занимава с бизнес. Комерсиален успех му носи парфюмът „Ален Делон“, пуснат на пазара през 1981 г. Впоследствие под тази марка започва производство на шампанско, коняк, часовници, очила, дрехи, аксесоари. Делон е считан за един от най-богатите хора в Европа със състояние, оценено на милиарди.

Носител е на редица отличия. Сред тях са „Сезар“, „Давид на Донатело“, почетна „Златна палма“. През 1991 г. е обявен за кавалер на Ордена на почетния легион, а през 2005 – за офицер.

 

 

През 2017 г. Ален Делон обяви края на кариерата в киното. Актьорът, който получи инсулт през лятото на 2019 г., се снима в повече от 90 филма сред които „Роко и неговите братя“, „Гепардът“, „Басейнът“, „Зоро“.

На филмовия фестивал в Кан през май 2019 г. Делон е удостоен с почетна „Златна палма“ за цялостната си кариера в киното.

Актьорът споделя, че жените в живота му – първата му съпруга Натали, Роми Шнайдер, Мирей Дарк и Розали Ван Бремен, са го мотивирали да бъде онова, което е, да направи това, което е трябвало да стори.

„Аз самият имам прекалено много недостатъци, за да се тревожа за чуждите.“

„Ако Господ ми бе дал възможност да променя едно-единствено нещо в досегашния си живот, аз не бих допуснал да си отиде от мен любимата ми жена.“

„През целия си живот съм правил всичко заради другия пол. Мечтал съм да отдам на любимата си цялото си сърце. Но, уви! Късно научих урока, че мъжът никога не трябва да казва истината. Защо ви е истина, щом има любов?! Обичайте се.“

„Парите са средство да постигнеш целите си. Те никога не са падали при мен от небето. Затова ги ценя. Случва се да давам пари в заем или просто да помогна на някой нуждаещ се, но избягвам да говоря за това. Гордея се не с щедростта си, а с моите деца.“

„Мисля, че щастливият човек е онзи, който е сбъднал мечтите си.“

„Казват, че и най-голямата любов умира след три години. Мисля, че за всяка двойка „гаранционната възраст“ на чувствата е индивидуална.“

„Жените са чудо на природата. Невъзможно е да ги разбереш, още по-невъзможно е да си обясниш същността им. Тях можеш само да ги обичаш и да им се възхищаваш.“

„Най-добре правя три неща – работата си, простотии и деца.“

Снимки: Уикипедия

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *