Лично

Андре Токев: Около нас всичко е по-красиво, когато караш по-бавно

Днес стана ясен поредният случай, в който шофьор си позволява да кара със скорост над 200 км/ч. Двадесет и четири души са ранени при катастрофи през последното денонощие.

Вчера шофьор разви 260 км/ч по Околовръстния път на София, а за капак снима „подвига“ си и го споделя в социалните мрежи.

Явно е, че нещо трябва да се промени. Явно е, че трябва ад има по-строги закони, които обаче трябва и да се спазват – т.е. да има реално изтърпени наказания.

Отнемането на автомобили, управлявани от пияни или дрогирани шофьори, е намалило броя на нарушителите. Това сочат предварителни данни на „Пътна полиция“, цитирани от БНР. Мярката беше въведена в средата на август миналата година. За да се разбере напълно ефектът от прилагане на дадено наказание, трябва да минат 12 месеца от неговото въвеждане, коментира Владимир Тодоров от Асоциацията на пострадалите при катастрофи. Очаква се близо 1500 автомобила да бъдат продадени на търг след влизане в сила на съдебното решение.

„Всеки сам трябва да решава кое е правилно за него и кое не. Ако ти уважаваш другите, както уважаваш себе си, трябва да го покажеш. Според мен натиск от славата няма. В България сме свикнали с „моя човек“, каза преди дни Андре Токев в ефира на Би Ти Ви.

Той беше арестуван с 1,9 промила алкохол в кръвта в края на 2021 г. Призна вината си и влезе в затвора след сключено споразумение с прокуратурата, одобрено от Софийския районен съд.

„Трябва да спрем забързания свят. И аз бях в постоянно бързане, с постоянно натиснат педал. Около нас всичко е по-красиво, когато караш по-бавно. Мислим, че всичко е много добре, когато постигаме всичко бързо и катерим нагоре, а понякога пропускаме най-хубавите моменти. Това трябва да ни остане в главата – да кажем „стоп“ и да се насладим на времето, а не само да бързаме“, коментира готвачът.

„Не мога да осъдя никого. Едно време след ракията каруцата ги е прибирала, а магарето или конят са си знаели пътя. Израснали сме с тази психология като деца – пийни да свикнеш. Като посрещнеш някого вкъщи – слагаш ракия. Като ти се роди дете – ракия. Едно време беше това – кой е изпекъл най-хубавата ракия, кой ще изпие най-много ракия. Трябва да променим тази народопсихология. Това не става за един ден“.

„Трябва да си изтърпиш последствията. Аз си понесох наказанието и то ме промени в положителен смисъл. От онзи ден не си спомням нищо. Помня само как бях спрял и полицаите дойдоха. Получаваш черно петно и не помниш нищо.“

„Не съм имал зависимост от алкохола. Не понасям по принцип. Разбрах, че съм сбъркал, когато видях полицаите. Нормален човек си казва – какво направих, къде съм, защо. Виждаш, че си направил нещо неправилно. В затвора имах възможност за размисъл. Човек се сблъсква със себе си и да разбере какво не е направил правилно в последните 50 години“, каза още Токев.

„Намалих ресторантите си – от шест на един. Този отгоре трябва да ви удари един шамар или да ви намери по-голямо предизвикателство, за да се осъзнаеш. За мен е важно да даваме и втори шанс на всеки, който иска да се поправи. Трябва да работим заедно, да не се осъждаме, а да си помагаме. Като единак не може нищо да постигнеш“.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *