Дестинации & ДегустацииКултУраНовинки

Антони Гауди: За дълго остава само това, което трогва сърцето на хората

Антони Гауди (Антони Плацид Гауди и Корнет) е един от най-известните архитекти в света и водещ представител на модернизма.

Роден е на 25 юни 1852 година в град Реус, провинция Тарагона, област Каталуния, Испания.

Известен е със своя уникален и фантастичен стил, който се отличава с богатството на органични форми, преплитането на архитектура и природа и използването на различни материали.

През 1873 г. Гауди започва да учи архитектура в Училището за изящни изкуства в Барселона. След като отслужва военната си служба, той започва да работи като чертожник за няколко видни архитекти.

През 1878 година започва работа като помощник на различни архитекти и бързо придобива признание със своя нестандартен подход и творческия си гений.

Гауди е най-известен със своето най-голямо творение – катедралата „Саграда Фамилия“ в Барселона. Строителството й започва през 1882 г. – симбиоза от камък, керамика и желязо, величествени кули и богато украсени фасади.

ЮНЕСКО включва „Саграда Фамилия“ в списъка на световното културно наследство през 2005 г. Въпреки че Гауди не успява да завърши проекта, той остава символ на Барселона и една от най-популярните туристически атракции в Испания.

Освен „Саграда Фамилия“, Гауди има и други впечатляващи проекти в Барселона, включително Casa Batlló и парка Гюел.

Casa Batlló е пример за иновативния стил на Гауди – фасадата напомня за океански вълни, а покривът е представен като гръбна кост на дракон.

Смята се, че къщата наподобява фигурата на гигантски дракон, в гърба на който е забито копието на свети Георги. Каталунците смятат свети Георги за свой покровител. Ролята на копието се изпълнява от кула на покриа, увенчана с Георгиевски кръст.

Фасадата на сградата създава впечатление за люспеста драконова кожа, а в колоните и балконите са „костите“ на жертвите на чудовището. Затова я наричатчесто „къщата на костите“. В момента – това е една от забележителностите на Барселона, която задължително трябва да се посети, ако сте в Барселона.

Паркът Гюел също е важна част от наследството на Гауди. Той представлява комбинация от архитектура, пейзажни елементи и скулптури.

Гауди е създал цялостна концепция, която включва сгради, покрити с мозайки, уникални пейки в формата на морски обитатели и тераси със зеленинаи. Паркът предлага впечатляваща панорама към Барселона и е едно от най-посещаваните места в града.

Антони Гауди си отива от този свят на 10 юни 1926 година, след като е ударен от трамвай в Барселона три дни по-рано.

Погребан е в криптата на „Саграда Фамилия“, която по това време е довършена едва на 15-20%.

„Художниците не трябва да правят паметници, защото те вече са ги създали със своите трудове…“

„Хората се делят на два вида: хора на словото и хора на действието. Първите говорят, вторите действат. Аз съм от двете групи. За мен няма средства, позволяващи ми да се изразя адекватно. Аз на никого не мога да обясня своите замисли. Аз не конкретизирам. Никога нямам време да размишлявам за тях. Аз работя през цялото време.“

„Величайшо качество на произведенията на изкуството е хармония, която в пластическите изкуства раждани по света. Светлината създава релеф и украсява. Архитектурата е подреждане на светлината.“

„За да избегнете разочарованията, не трябва да се поддавате на илюзии.“

„За дълго остава само това, което трогва сърцето на хората.“

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *