Книги

Астрид Линдгрен: Въображението е задължително. И за щастие все още има хора, които го притежават

Астрид Анна Емилия Линдгрен, шведска детска писателка, е родена на 14 ноември 1907 г.

Тя е второто дете в семейството. Много от книгите ѝ са свързани с детството, прекарано в малко стопанство край Вимербю, или със семейството ѝ: бащата Самуел Аугуст Ериксон, майката Хана, по-големия брат Густав и малките сестри Стина и Ингрид.

Като малка Астрид обича да чете, но особено предпочита книги, чиито главни герои са момичета. Едно от най-силните й преживявания е запознанството с двама пилоти. Единият от тях се опитал да кацне със самолета си върху покрива на тяхната къща, или поне така й се струвало тогава.

На седемнайсет години Астрид започва работа като репортер в местния вестник. Но първият й текст е публикуван там още когато тя е само четиринайсетгодишна.

Творбите ѝ са преведени на близо 70 езика и са издадени в повече от 100 страни.

Първата история за най-популярната ѝ героиня „Пипи Дългото чорапче“ е публикувана в Швеция през 1945 г. Първата книга за Пипи в България е от 1968 г.

Впоследствие се издават и романите за Пипи – „Пипи се качва на борда“, „Пипи в южните морета“, и „Пипи след коледното тържество“.

Със своите независими, енергични и неконвенционални герои като Емил, Пипи и Карлсон, Линдгрен разбива клишетата в детската литература. За шведите тя е национална героиня.

Безгрижната младост на Астрид приключва, когато на осемнайсет години тя се оказва бременна. Това е страшен шок за нейното семейство. Астрид трябва да напусне дома си и да се пресели в Стокхолм, където започва да учи за секретарка.

В Копенхаген тя ражда сина си Ларш, който е даден за отглеждане в чуждо семейство. По-късно родителите на Астрид го прибират при себе си във Вимербю. В Стокхолм Астрид работи в бюро на „Кралския автомобилен клуб“.

През 1931 г. се жени за Стуре Линдгрен, своя шеф, и създава семейство. Раждат им се две деца. Астрид им разказва истории, които е слушала в собственото си детство. През 1944 г., по време на Втората световна война, Астрид написва „Пипи Дългото чорапче“ като подарък за десетия рожден ден на дъщеря си Карин. Детето само дава името на героинята и романът излиза през 1945 г.

Астрид Линдгрен е отличена с наградата на издателство „Рабен & Сьогрен“ за най-добра детска книга. Тогава става редактор на детска литература в същото издателство и работи там в продължение на много години.

Получава много отличия, между които наградата „Ханс Кристиан Андерсен“ (1958), наградата „Луис Карол“ (1973) и Международната литературна награда на ЮНЕСКО (1993).

През 1999 г. е избрана за най-прочутата шведка на столетието. Умира на деветдесет и четири годишна възраст в дома си в Стокхолм.

Астрид Линдгрен е публикувала повече от сто книги, преведени на осемдесет и пет езика и издадени в сто и тридесет милиона екземпляра в целия свят. По нейни произведения са снимани над четиридесет игрални филма за деца.

Бори се за защита на животните и децата, против физическото наказание над деца. Приживе още построява детски медицински център, който е най- големият в Северна Европа и носи нейното име.

„Спокойствие и само спокойствие.“ (Из „Карлсон, който живее на покрива“)

„Дайте на децата любов, любов и още любов – здравият разум ще дойде от само себе си.“

„Че съм умен – умен съм, но защо съм толкова красив?! Сигурно, защото съм скромен, а скромността краси човека.“ (Из „Карлсон, който живее на покрива“)

„Всичко хубаво, което се е случило на тази земя, първо се е случило в нечие въображение.“

„В деня, когато чуя, че някои деца не са съгласни да останат сами, без възрастни около себе си, ще науча цялата таблица за уморение отзад напред — кълна се в това.“ (Из „Пипи Дългото чорапче“)

„– Големите хора никога не се забавляват. Имат само купища неприятни работи и глупави дрехи, и мазоли, и данък общоход. Пък и не умеят да си играят – отбеляза Аника. – Уф, като си помислиш, че чисто и просто трябва да пораснеш!“ (Из „Пипи Дългото чорапче“)

„Не искам да пиша за възрастни. Искам да пиша за читатели, които правят чудеса. Само децата правят чудеса, докато четат.“

„Щом сърцето е топло и бие както трябва, на човек не му става студено.“ (Из „Пипи Дългото чорапче“)

„Нямам нищо против да умра. Ще го направя с радост, но сега трябва първо да изчистя къщата.“

„Въображението е задължително. И за щастие все още има хора, които го притежават. Тези, които сега са деца, един ден ще поемат бизнеса в свои ръце. Те ще решават проблемите на мира и войната и това в какво общество ще живеят — дали ще е подвластно на насилието, или ще е мирно.“

„Детство без книги не е детство. Това е като да бъдеш откъснат от магическо място, където можеш да намериш най-рядката радост.“

„Светът е пълен с разни неща и наистина има нужда някой да ги потърси и намери. Именно това правят нещотърсачите.“ (Из „Пипи Дългото чорапче“)

„От много учене и най-здравият ум може да се съсипе.“ (Из „Пипи Дългото чорапче“)

„Намирам, че мама е много чудновата, дето иска да си лягаме вечер, когато сме съвсем будни, а сутрин, когато спим, иска да ставаме“

„Защо вървя заднишком ли? – възкликна Пипи. – Не живеем ли в свободна страна? Човек не може ли да живее, както си иска?“ (Из „Пипи Дългото чорапче“)

„Пиша, за да забавлявам детето в мен, но желанието ми е историите ми да развличат по същия начин и другите деца.“

„Забелязвам вече няколко пъти, че хората не мислят, че знам как да се държа, дори когато се старая максимално.“

„Най-важното за малките деца е да знаят ред. Особено, ако сами си го определят.“ (Из „Пипи Дългото чорапче“)

„Вашите собствени деца и внуци ли ви вдъхновиха, за да напишете книгите си?“ е също въпрос, който често ми задават. Искам да кажа следното: Никое друго дете не ме е вдъхновявало толкова, колкото детето, което аз самата бях. Не е задължително да имате деца, за да пишете детски книги. По-важното е добре да помните собственото си детство.“

„Ние живеем, за да правим добро на другите хора. Аз например, живея само заради това. А другите хора, интересно те за какво живеят.“ (Из „Пипи Дългото чорапче“)

 

Снимки: Уикипедия

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *