Лично

Ави Бенеди: Няма по-силно чувство на тази земя от любовта

Ави Бенеди е певец и композитор, роден на 2 април 1980 г. в Израел. Едва на четири години със семейството му се местят във Виена. Родителите му са с руски корени, а дядо му е народен артист на Таджикистан. Ави композира за звезди артисти като Ищар, руската певица Жасмин и Jazz Gitti.

Освен своята виртуозност в музиката, Ави проявява и лингвистични умения, говорейки и пеейки на множество езици, включително иврит, английски, немски, руски, български, персийски, бухарски, словашки и румънски.

Здравейте, Ави, роден сте в Израел. В момента светът гледа точно в тази посока – какво е вашето усещане за ставащото там?

– Никой не оспорва, че Хамас нападна Израел. Всички се тревожат за друго – кой всъщност е организирал всичко, кому е била нужна тази война точно сега? Политиката е сложна тема. За съжаление ни контролират, a ние хората не искаме война, искаме да живеем заедно в хармония, да се обичаме и да общуваме. Араби и евреи да са като един народ. Всички сме братя и сестри. Дай Боже, един ден да има мир между нас!

Как решихте да заживеете в България? 

– Няма случайни неща. 2014-та година беше много успешна за мен, дойдох в България в известно музикално студио, за да запиша новата си песен, продуцентът веднага се влюби в нея и ме покани да я изпея с неговия певец. Тогава имах съмнения и не вярвах в успеха на песента ми с Емилия. Вечерта, преди полета ми за вкъщи, в хотела случайно се запознах с един човек. Пуснах му песента да я слуша и той беше очарован. След това той ми стана случайна връзка с певицата Емилия, пуснал ѝ песента, и след като е харесала моя глас и музикален подход, решила да се свърже с мен. Така се стигна до договор с българската звукозаписна компания „Пайнер“. Двамата с Емилия записахме съвместната композиция Boi Tegali Li, която много скоро стана хит.

Какво ви привлече тук?

– Любовта ме доведе в България. Запознах се с едно момиче тук, с което бяхме заедно, с нея започнах кариерата си, тя ми помогна с организационни неща, контакти и съм ѝ благодарен за това.

Винаги съм обичал България. За мен това е странно място, където има вечен празник. Обичам енергията и атмосферата, хората, балканската музика. Кариерата ми започна в тази красива страна и тя е моята втора родина.

Светът през последните години става все по-несигурно място, а вие пеете за любов… Може ли любовта да спаси света?

– Разбира се… Няма по-силно чувство на тази земя от любовта. Тя е всичко, което имаме и само с любов можем да направим този свят по-добро място.

 

На кой от езиците, които знаете, пее сърцето ви?

– Както можете да разберете от песните ми, пея на различни езици, близките ми ме наричат истински полиглот! Общувам и пея на иврит, руски, английски, немски, български… Затова сърцето ми пее с любов на всички езици.

Притеснява ли развитието на технологиите – ето „Бийтълс“ създадоха песен с гласа на Джон, благодарение на AI… Добре ли е това за музикалния бизнес?

– Съвременните технологии могат да обработят глас, но не и да купят талант. Защо безгласните певци са по-популярни от вокалните? За съжаление никой не може да отговори на този въпрос. Моля се истинският талант и добрата музика да не губят своята актуалност.

Има ли изпълнител, за когото бихте написал песен и защо?

-Да, бих се радвал да напиша песен за Марая Кери, Селин Дион, Лара Фабиан. Това са дами с невероятен талант.

Наближава Коледа. Вярвате ли в чудеса?

– Да, вярвам в чудеса. Много пъти са ми се случвали.

Всички най-хубави неща се случват неочаквано. Мечтаех за собствен проект и мечтата ми се сбъдна.

С братята ми Лиор и Ейтан направихме проект – документален филм за Музея на виртуалната реалност „Шьонбрун“. Написах музиката за този проект. Винаги мотото ми е „Добрата среда от хора е магнит за успех и чудеса“.

Какво си пожелава Ави Бенеди от добрия белобрад старец? За какво си мечтаете?

– Иска ми се да няма оръжия, хората да се обединяват и да си помагат. И да се научим да благодарим на Всевишния за всичко, което ни дава.

Снимки: Личен архив

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *