Музика

Б.Т.Р. ще свирят на уникален благотворителен концерт в Операта

В навечерието на Рождество Христово фондация “Нашият Дом е България“ кани почитателите на музиката на тържествен християнски концерт – „Новорождение“. Той ще се състои за четвърта поредна година на 20 декември от 19:30 часа в голямата зала на Софийска опера и балет.

В Операта ще прозвучат вековни църковнославянски песнопения, както и емблематични християнски и традиционни български фолклорни песни. Вокалните изпълнения ще бъдат съпътствани от качествен художествен прочит на текстове от Свещеното писание.

В концерта за първи път ще прозвучи и рок музика, представена от легендарната група Б.Т.Р.  

В Благотворителния рождественски концерт ще участва с църковнославянски песнопения Софийският свещенически хор с диригент ставрофорен иконом Кирил Попов. Дебют ще направи и Смесеният хор при храм „Света София“ с диригент Славил Димитров.

Музиканти от Софийската филхармония също ще бъдат на сцената.

За фолклора ще погрижат солисти от ансамбъл „Филип Кутев“.
Зрителите ще видят фолклорната легенда Гуна Иванова заедно с внучките си Ива и Велислава Костадинови, които ще изпълнят богородична коледна песен.

Квартет “Армейска песен” ще направи интересен преход от воинските песни към традиционните песнопения.
Класическата музикална част ще бъде поверена на Братя Владигерови – Александър и Константин, които са внуци на Панчо Владигеров.

Участват още струнен оркестър “Quarto Quartet”, женски хор “Нуша” със солист и диригент Нели Андреева и оперната прима Олга Цветкова.

Б.Т.Р. ще се представят с тяхна коледна песен, както и със специална акустична аранжировка на техните популярни хитове.

Свещените текстове от Библията ще бъдат четени и пресъздавани от актьорите Мариан Маринов и Янко Лозанов. Водещите на концерта ще бъдат Галина Димитрова 
и Пламен Пламенов Мирянов, основен двигател на събитието.

Тази година събраните средства ще бъдат дарени от фондация „Нашият дом е България“ на първото и единствено изцяло православно училище „Свети седмочисленици“ в Ловеч. Училището сега е до четвърти клас и е под закрилата на ловчанския митрополит Гавриил. Идеята е то да стане до 7 клас. В училището всеки час започва с молитва.

Билети можете да намерите тук: www.operasofia.bg/buy-tickets/2653

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *