ЛюбопитноНовинки

БДЖ ни кани: Ето как да участвате в един фотографски конкурс

Общността на европейските железници и инфраструктурни компании (CER) традиционно организира Европейски железопътен фотографски конкурс, в който могат да вземат участие и любителите на железопътния транспорт в България.

Целта на конкурса е да стимулира творческото мислене на пътуващите с влак. И да наблегне на позитивния имидж на железниците в Европа като устойчив и безопасен транспорт.

Както всяка година, от изпратените фотографии ще бъдат отличени 12 снимки. Тази година темата на конкурса е посветена на Европейската година на уменията и се нарича: „Демонстриране на уменията на европейските железопътни фотографи“.

Желаещите да участват могат да изпращат своите фотографии на официалната интернет страница на CER на адрес:

https://www.cer.be/contest

На този адрес участниците трябва да попълнят регистационна форма за конкурса, а за всяка от снимките е необходимо да бъдат посочени дата и място на заснемане.

Крайният срок за изпращане на снимките е 1 октомври 2023 г.

Фотографиите на печелившите участници ще бъдат публикувани на официалната интернет страница на CER

http://www.cer.be/

с посочени имена на фотографите и техните държави, като отличените в съревнованието ще получат парични награди.

През последните няколко издания на конкурса в отличените фотографии вече традиционно присъстват и български участници. Това е и едно от доказателствата, че при активно участие шансовете на родните представители да бъдат избрани сред най-добрите 12 се увеличават, предвид уникалните кадри, които биха могли да предоставят.

Добър повод за участие в конкурса са и организираните атракционни пътувания с парен локомотив.

На 22 септември – между София и Мездра, на 23 септември между София и Банкя, както и между Горна Оряховица и Трявна по повод отбелязването на 115 години от обявяването на независимостта на България и 135 години от основаването на Българските държавни железници.

Идеален шанс за всички, които искат да се сдобият с уникални кадри!

Участниците в конкурса трябва да се съобразят със следните условия:
* В състезанието се приемат до пет фотографии, които са направени само в страните-членки на Европейския съюз. Плюс Албания, Босна и Херцеговина, Грузия, Северна Македония, Молдова, Черна гора, Норвегия, Сърбия, Швейцария, Турция, Украйна и Великобритания;
* За участие в конкурса ще бъдат приемани снимки с висока резолюция (с ширина поне 1600 пиксела), като препоръчителен е хоризонтален jpeg формат;
* Допуснатите снимки не трябва да изобразяват конкретно разпознаваеми влакове и търговски компании;
* Фотографиите не трябва да изобразяват демонстриране на опасно или рисково поведение, заснемане на хора върху релси или в забранени зони;
* Необходимо изискване към участниците, е да притежават всички права върху представените фотографии. Те трябва да гарантират, че снимките са техен оригинален труд, който не нарушава нечие авторско право;
* При снимки, на които присъства разпознаваемо човешко лице, се изисква специалното писмено разрешение на заснетия. Получаването на разрешение е задължение на участника в конкурса, а разрешението се представя в случай, че снимката бъде наградена.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *