Красота

Биокозметиката – натурална и ефикасна грижа за кожата

През последните години все повече хора се стремят да живеят здравословно и в хармония с природата. На пазара се търси храна, която не е генномодифицирана, не е торена с химикали, дрехи, които са от естествени материи, и козметика, на чийто етикет има сертификат за природни компоненти, естествен начин на производство и смесване на продуктите, или с други думи козметиката с етикет „био”.

Натурално + Високотехнологично

Всички козметични продукти, получили ценните сертификати за натуралност и екологична чистота, преминават сериозни тестове в независими лаборатории.

Следи се не само за съдържанието на продуктите, но и за начина, по който те се обработват, смесват, съхраняват, опаковат.

За създаването на органична или био козметика се използват единствено и само натурални растителни и минерални компоненти, след сериозни научни изследвания. Подборът на съставките е от огромно значение, а най-важният критерий е безопасността на човешкото здраве.

Големите производители затварят кръга като включват в своята дейност и отглеждането на растенията. В специални плантации под погледите на строг експертен персонал. Растенията не се третират с пестициди и химични подобрители.

При производството не се използват продукти, получени в резултат на хормонално въздействие или генно инженерство. Готовите продукти не се тестват върху животни.
С животински или растителен произход

Козметиката, чийто съставки са с животински произход, залага на полезността на продукти като пчелното млечице, което има невероятни регенериращи свойства, екстракт от пиявици, мазнини от норка или екстракти от спермата на някои животни. През последните години се заговори много и за ползата от клетъчната козметика, съдържаща например екстракт от ембрионални тъкани (напр. плацента).

Фитокозметиката включва в състава си растителни екстракти, ефирни масла, смоли, компоненти, извлечени от цветовете, корените, листата или плодовете.

Някои специалисти твърдят, че растителните продукти са по-меки и въздействат добре дори и на най-чувствителната кожа, за разлика от синтетичната козметика, тъй като клетките на растенията са сходни с тези на човешкия организъм.

Едновременно с това фитокозметиката не въздейства върху процесите, случващи се в дълбоките кожни слоеве, хидратира, подхранва, укрепва и почиства епидермиса.

Важно е върху продуктите да е означено, че са алергенно тествани, защото някои фито екстракти могат да предизвикат алергична реакция. Преди да изберете своята био козметика, посъветвайте се с дерматолог, който ще ви насочи към продуктите, отговарящи най-добре на особеностите на кожата ви.

Има сертификати, гарантиращи качеството

Козметичните продукти могат да бъдат причислени към органичните, ако съдържат не по-малко от 90% органични съставки.

За разлика от синтетичните, органичните съставки имат по-меко, щадящо кожата действие, помагат без да вредят на процесите, случващи се в по-дълбоките слоеве на кожата. Гаранцията за потребителите се дава от сертификатите, означени върху опаковките на съответните продукти.

Има различни лаборатории и организации, които издават такива сертификати.

В Австралия това е BFA (BIOlogical Farmers of Australia), в Германия – Neuform и BDIH, във Франция – Ecocert и CosmeBIO.

В САЩ козметичните продукти се сертифицират по стандартите на Министерството на земеделието – USDA.

Много от продуктите на органичната козметика получават сертификат BDIH от Асоциацията на немските производители и дистрибутори на фармацевтични, здравни продукти, хранителни добавки, средства за лична хигиена и медицински стоки.

За да получи този сертификат, козметичният продукт трябва да е съставен само от високоекологични компоненти с растителен произход, несъдържащи синтетични оцветители и аромати, парафин и други продукти, получени при преработката на нефт, или продукти, получени след радиационно облъчване. Стандартът BDIH изисква от производителите още отказ от използването на генномодифицирани растения и пълно изброяване на съставките върху етикета.

Независимият институт Ecocontrol проверява за съответствието на критериите и присъжда на съответния продукт знак BDIH – „Контролирана натурална козметика”.

През 2002 г. група френски производители се обединяват в една организация – COSMEBIO, която приема определени правила и изисквания за обявяването на даден продукт за екологично чист, сертифицирайки го със стандарт BIO. Основните изисквания са насочени към състава на продуктите – изключват се съставките със животински произход, 95% от всички съставки трябва да бъдат с природен произход, а минимум 10% трябва да са растения от екологично чисти плантации.

Независимата организация ECOCERT осъществява строг контрол върху производството. Два пъти годишно от организацията инспектират производствените линии, за да потвърдят, че има съответствие между обявените и реалните качества на произвежданите козметични серии. Сертификатът, даден от ECOCERT, ви гарантира екологично чисто производство и продукция.

NaTrue пък е европейски сертификат за натурална козметика, който сертифицира продуктите като натурални, натурални с органични съставки и органични.
Доверете се на утвърдените производители, които гарантират качеството на своята продукция със сертификатите, показани върху етикета или опаковката на продукта.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *