Животът е Любов: Насилието НЕНовинки

Благотворителен базар събира средства за закупуване на обзавеждане за Кризисения център за жертви на домашно насилие

Благотворителен базар в Силистра събира средства за закупуване на обзавеждане за Кризисния център за жертви на домашно насилие в града.

Инициативата е на британката Бернадет Легет, която от години живее в Силистра и подкрепя различни благородни каузи.

„Голяма част от стоките в базара са изпратени от мои приятели от Англия, но и много хора от България също се включиха с дарения“, каза за БТА британката.

Базарът вече се превръща в традиционен и се провежда всеки месец. През септември, със събраните средства, бяха закупени осем легла и матраците към тях за нуждите на социалното заведение.

Според данните, събрани от новосъздадена организация в МВР, жертвите на домашно насилие в България през първите 5 месеца на тази година са 4 пъти повече, отколкото полицията е регистрирала за цялата 2021 г.

Жертвите на домашно насилие от началото на годината до май месец са 1738. Сред тях преобладават жените – 1194 и децата – 409.

В полицейската статистика за цялата минала година са отчетени едва 439 престъпления в условията на домашно насилие, а през 2020 г. те са 606, припомня още Дневник. По-голямата част от тях се водят разкрити.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *