БГ ЛичностиНовинки

Борис Христов: Аз винаги мисля за отечеството, никога не съм му изневерявал

Борис Христов е роден в Пловдив на 18 май 1914 г. Произхожда от големия род Гоговци в село Мегленско, под връх Каймакчалан, Македония.

Баща му е преселник от Битоля, деец на ВМРО, редактор на вестници, свързани с македонските дружества, събирач и изпълнител на български народни песни от Македония, които е записал в Българското радио и за БАН.

Не минава вечер без да запеят всички край трапезата. Дядото на Борис е избран за псалт в църквата, край която спират и християни, и друговерци да послушат песента му.

Баща му Кирил работи като учител. И непрекъснато пее – с учениците си, пее и в църквата „Св. Неделя”.

Борис расте в атмосфера на революционен дух, черковнославянски песнопения и български народни песни. Чести гости в дома им са Гоце Делчев и членовете на македонската организация, към която принадлежи баща му.

По-късно семейството се премества в София, а бащата става главен редактор на списанието на македонската емиграция в България „Илюстрация Илинден”.

Още като ученик Борис Христов проявява музикална памет и лесно, по слух възпроизвежда мелодията от гледания филм с цигулката си.

През 1933 г. Борис постъпва в софийския народен хор „Гусла“, където приемът е с конкурс и е толкова тежък, колкото в операта. Тогавашният диригент на хор „Гусла” – проф. Асен Димитров, го увещава, че трябва да се отдаде на пеене и да продължи да учи.

По настояване на родителите си обаче записва право в Софийския университет, също като брат си Николай. Предстои му дипломиране през 1938 г., но върху масата с червена покривка в стаята му се трупат ноти, не правни книги.

През 1940 г. Борис Христов става солист на хор „Гусла”.

Изпява първото си соло в зала „България” пред дипломати и държавници, присъства също и германският посланик Бекерле.

На 19 януари 1942 г., Богоявление, хорът с диригент Ангел Попконстантинов участва в традиционната служба пред дворцовия параклис. Борис изпълнява народна песен за хан Крум, а Борис III и съпругата му са във възторг от брилянтния му глас. Царят проявява интерес – иска да го гледат на сцената в операта.

„Ваше Величество, не съм професионален певец. Аз съм съдия в началото на кариерата си” – отговаря младежът.

„Съдиите са важно нещо, но в България са достатъчно. А добрите пев­ци са нещо много рядко. Ако искате да сте полезен на страната ни, трябва да се посветите на пеенето и да оставите съда”, коментира царят.

Седмица по-късно Борис Христов получава писмо от Министерството на просветата, в което пише, че му се отпуска стипендия за специализация в Италия.

Точно на рождения си ден – 18 май 1942 г., той се качва на влака за Милано. Изпраща го брат му Николай.

Пристига в Милано и започва да учи при известния италиански баритон Рикардо Страчари.

Прави оперния си дебют в ролята на Колин от операта „Бохеми” в Реджо ди Калабрия на 12 май 1946 г. А после покорява световните сцени – Ла Скала, Римската опера, Театро „Сан Карло” в Неапол, театрите в Парма, Болоня, Венеция, Генуа, Палермо, лондонската „Ковънт Гардън”, „Колон” в Буенос Айрес.

След смяната на политическия режим на 9 септември 1944 г. властта не разрешава на родителите му да го посетят в Италия. Самият Борис Христов не е допускан в родината си цели 25 години. Стипендиантът на цар Борис III, триумфиращ по световните сцени, никога не получава покана да пее пред българска публика.

Властта го пуска да се върне в родината едва през 1963 г., а истинското признание у нас идва чак през 80-те години, когато, благодарение на Людмила Живкова и на Георги Йорданов, Борис Христов така да се каже е реабилитиран и е удостоен със званието „народен артист”, лауреат на Димитровска награда и „почетен гражданин на София”.

Той дарява дома си на столичната улица „Цар Самуил” № 43 на българската държава. Къщата се превръща в музикален център за развитието на млади оперни певци. През 1986 г. заедно със съпругата си Франка дарява на България и вилата си в Рим, където е открита „Българска академия за изкуство и култура – Борис Христов”.

Умира в Рим на 28 юни 1993 г. Тленните му останки са пренесени за поклонение в „Св. Ал. Невски”. На поклонението се стичат хиляди хора. Погребан е в Централните софийски гробища.

„Аз винаги мисля за отечеството, никога не съм му изневерявал и съм се стремял да му бъда полезен със силите и таланта си.”

„Моето непрестанно учение и моята дългогодишна световна кариера в служба на културата са били и ще бъдат винаги в името на човечеството, на моя славянски род и в името на моята родна България, към която чувствам привързаността на син и гордостта за издигането на нейния престиж”.

„В операта жестът, поведението, присъствието служат, за да усилят гласа. Музиката трябва и да се вижда така, както се слуша. Много неща, които ни биха се забелязали, ако се разчита само на гласа, се налагат благодарение на театрални похвати.“

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *