Мистериозни историиНовинки

Босненските пирамиди – мистификация или ценно историческо наследство?

Американският инженер-геолог и археолог Семир Османагич твърди, че до градчето Високо, намиращо се в Босна и Херцеговина, североизточно от столицата Сараево, е открил първата в Европа и най-голямата досега в света пирамида. Според него, тя е с извънземен произход. Скептиците обаче са на мнение, че пирамидите в Босна са мистификация…

През 2005 г. новината за откритието на странните пирамидални структури се разпространява от CNN, ABC, European TV, BBC, National Geographic channel… Стотици доброволци пристигат, за да помагат в разкопките. Проникват все по-дълбоко във великите тайни на вътрешността на пирамидите, които все още не са открити докрай.

Загадъчни галерии и лабиринти водят към центъра на една от тях

Пирамидата на Слънцето е с внушителни размери – височина 220 м и страна на основата към 360 м. В обема й вероятно преобладава земната маса, а не камъкът. Трудно е да се прецени дали тази земна маса покрива изцяло каменно съоръжение или е насипвана и укрепвана с каменни подпорни стени и настилки по образувалите се тераси, или просто в древността съществуващ вече хълм е бил обработен, като му е придадена пирамидална форма и върху него са изпълнени споменатите строителни работи, както е постепенно със скалата, от която е издялан големият Сфинкс в Гиза.

Пирамидата на Луната е висока 190 метра и е втората по големина постройка в долината. Заедно с пирамидите на Слънцето и Дракона тя образува перфектен равностранен триъгълник.

Казват, че въздухът вътре е кристално чист. Температурата е постоянна и не се влияе от външните фактори.

Под пирамидата на Слънцето са открити три подземни камери и малко синьо езеро – със стерилно чиста вода – без бактерии, водорасли, плесени, микроорганизми, животинки, нито дори мъх и тиня! Наричат я жива вода, защото пречиствала мощно организма. Нивото на отрицателните йони в галериите е 43 пъти по-високо, отколкото е средното им ниво навън. А това може да означава, че тези съоръжения са служели и за „лечебни стаи“, казват специалисти.
Изследванията показват още, че пирамидата притежава уникална енергия, която включва научни и технологични постижения много по-напреднали от тези, които имаме днес.

Камък на 25 000 години излъчва полезна енергия

„Това е 8-тонен мегалит с формата на гигантско бобено зърно”, обяснява Искра Банкова, която е била на разкопките. Разказва, че когато човек допре длан до камъка, усеща, че по тях тече сякаш слаб ток и че те стават последователно ту горещи, ту студени. Обяснили им, че това се случва като следствие на протичането на индивидуален лечебен процес във всеки организъм. Научни лаборатории доказали, че камъкът не е с естествен произход, а е нарочно построен. По повърхността му е повторен релефа на долината Високо. Изследванията сочат, че вътрешността на камъка е керамична, съставена от пиезокристали, които преработват енергиите в полезни трептения.

Теориите за произхода им са различни

Някои твърдят, че са дело на извънземен висш интелект, носят се предположения за намесата на маите. Коментира се дори присъствието на атлантите, смятани за първата цивилизация на Земята. „Необикновените находки изискват необикновени доказателства”, твърди Къртис Рънелс, археолог в Бостънския университет в Масачузетс и виден експерт по балканска предистория.

Според професор Османагич структурите са с хиляди години по-стари от египетските. Анализът на материалите, използвани за градежа им, е направен от 5 независими института. Според учените пирамидите са направени от висококачествен цимент, дело на хора, което би трябвало да опровергае скептичните твърдения за автентичността им.

Върху изясняването на това кой и как ги е построил работи екип от над 200 учени от цял свят, които изследват не само материалите, от които са построени, но и енергията, която генерират.

Резултатите от изследванията публикувани в Политехническия университет в Торино показват, че пирамидата е изградена от инертен материал, подобен на този от който се е правил и бетона в древен Рим. Независимо изследване на известния френски учен Джоузеф Давидовиц, член на Международната асоциация на египтолозите потвърждава това твърдение.
Забелязват се най-малко два културни слоя: този на древните загадъчни строители на лабиринта (отпреди повече от 25 000 г.), и на цивилизация, която 4-5 хиляди години след построяването, е затрупала входовете на тунелите и залите с ронлив едрочакълест материал. Защо са искали да се скрие достъпа до галериите на пирамидите си остава загадка, казват специалистите.

Пирамидите си остават загадка и до днес

но това не пречи на местните хора да ги използват за привличане на туристи към тяхното градче. Находката предизвиква огромен интерес. Във високо идват хора от цял свят, които не само искат да слязат в галериите, но и с удоволствие се включват в разкопките. А местните търговци отдавна произвеждат тениски, часовници и сувенири с изображението на пирамидите.

Пирамидата на Слънцето

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *