ЛицаНовинки

Чарлз III на 75: Нещастно детство, едно кралство и щастливи старини

На 14 ноември крал Чарлз Трети навършва 75 години. Повечето хора смятат, че най-яркият епизод в живота му е скандалът с принцеса Даяна и Камила Паркър-Боулс.

Всъщност той винаги е изпълнявал добросъвестно своите задължения, стараейки се да бъде добър наследник на короната.

Нещастно детство

Малкият Чарлз е бил поверен на гувернантка – Катрин Пибълс, която в двореца наричали просто Мипси. Тя е разказвала, че момчето било мечтател по душа, но винаги обмисляло добре нещата, които прави.

Когато навършил 8, го записали в училище. Първоначално – в Хил хаус в Лондон , а след това и в частното Cheam School, намиращо се в графство Хемпшир. Училището се превърнало в истинско изпитание за чувствителния Чарлз, който през цялото време тъгувал за дома си. Единственият му приятел било плюшено мече.

Въпреки, че връстниците му не обичали да общуват много с него, бившият директор на школото се изказва доста ласкаво за принца. „Той беше много трудолюбиво и способно момче, отличаваше се както при писмените, така и при устните изпити. Някои от текстовете му бяха наистина много добри”.

Когато подготвителният клас свършил, Чарлз трябвало да отиде в друго училище. Изборът бил поверен на баща му, принц Филип, защото майка му била твърде заета с държавните дела. А той избрал Гордънстоун, място с жестока дисциплина, в североизточна Шотландия.

Бабата на Чарлз възроптала срещу избора. Тя била един от най-добрите приятели на Чарлз в двореца и поддържала интереса му към музиката, изкуството, културата.

Кралицата-майка написала писмо до Елизабет Втора, в която я убеждавала, че Итън е идеалното място за внука й. За съжаление принц Филип победил в спора, надделявайки с аргумента, че в Шотландия Чарлз ще може да се развива далеч от очите на досадната преса.

След време Чарлз ще определи пребиваването си в Шотландия като най-лошото време в живота си, сравнявайки мястото с нацистки затвор.

Когато станало ясно, че при тях ще учи истински принц, ръководството на училището забранило цигарите, алкохола и ограничило свободното време на учениците. Което станало причина за допълнителни нападки към Чарлз. И той потънал в изолация.

Връстникът му Рос Бенсън разказва, че принцът бил „съкрушително самотен”.

През 1963 г. 15-годишният наследник на трона написал писмо до майка си: „Едва успявам да поспя в общежитието, защото хъркам и постоянно ме тормозят. Това е абсолютен ад”. Но в отговор пристигнало съкрушително писмо от баща му, който го съветвал да бъде по-силен и изобретателен!

Въпреки проблемите, Чарлз успял не само да оцелее, но и да вземе изпитите по история и френски с отличен.

Но когато трябвало да избере училище за Уилям и Хари, принцът предпочел Итън без да се замисли.

Любовта има едно име – Камила

През 1969 г. 21-годишният принц официално получил своята титла. А през 1970 г. настъпил краят на спокойният му живот. На мач по поло той се запознал с Камила Шанс и веднага се влюбил в нея.

Неувереният младеж с авторитарни родители се сблъскал с една млада, обичаща живота жена. И тя станала всичко за него.

Но нямало как Чарлз да я избере за своя жена, защото репутацията й не била добра. Камила била известна със своите любовни романи, което щяло да хвърли петно върху реномето на кралската фамилия.

През 1971 г. връзката им прекъснала, заради отиването на Чарлз във военноморския флот. А през 1973 г. Камила се омъжила за офицера Андрю Паркър-Боулс.

През 1977 г. пък Чарлз срещнал Даяна Спенсър. И през 1981 г. се оженил за „най-подходящата за ролята на принцеса”.

Според кралския биограф Джонатан Димбълби, Чарлз и Камила започнали да изневеряват на половинките си само след пет години брак.

1992-а е известна като „Камилагейт” – в таблоидите попадат първите записи на разговорите на любовниците. Това съсипва репутацията на короната. Даяна е любимка на британците, те са я боготворили и давали за пример. А Чарлз бил доста непопулярен.

Две години по-късно принцът дава интервю и признава изневярата. Казва, че „бракът му е безвъзвратно съсипан, въпреки че са се опитвали да го спасят”. В същата година изявление прави и Даяна. Но тя признава, че „в нашия брак бяхме трима, получи се твърде многолюдно”.

След като се развеждат Чарлз и Камила заживяват заедно в неговата официална резиденция.

Но отношенията между Камила и синовете на Чарлз – Хари и Уилям, не тръгват по мед и масло. Веднъж принц Хари отказал да прегърне баща си. Когато се затичал радостно към него, изведнъж се спрял и казал „Мама каза, че не съм длъжен да го правя”. В друг един момент, двамата братя избрали да влязат през неофициалния вход на двореца, за да избегнат срещата с Камила…

Пресата и Принцът

През 2015 г. британците започват да се чудят дали Чарлз е подходящ за монарх. В пресата попадат негови писма, адресирани до министри от кабинета.

По принцип членовете на кралската фамилия нямат право да се бъркат в политическия живот на страната и да използват влиянието си.

Принцът обаче явно искал да сподели някои свои виждания и не се поколебал да ги изпрати до министрите.

В своя защита обаче Чарлз заявява, че „не е толкова глупав, за да смята, че действията на принца са аналогични на решенията на монарха”.

Щастливата развръзка

През 2022 г. 70-годишното управление на кралицата приключи и най-големият й син Чарлз пое ролята на крал на Обединеното кралство. Oфициално бе обявено, че той ще управлява под името Чарлз III.

Една година по-късно Чарлз е малко тъжен като крал, но Камила, според мен, е щастлива да опита какво е да бъдеш кралица. Двамата изглеждат наистина спокойни заедно. Казват, че тя винаги е била подходящата за него жена – разбират се почти без думи, допълват се, имат сходни интереси. А и тя никога не е искала да блести без него. Просто го допълва, за да бъде кралското му присъствие завършено и цяло.

Нещата с Хари май няма да потръгнат. След като се премести в САЩ и оздаде мемоарите си, малкият син на Чарлз сякаш окончателно затръшна вратата на дома. Въпреки че, според запознати, Чарлз не спира да се опитва да се помирят.

Уилям и Кейт обаче смело навлязоха в нови води и с гордост носят титлите си – принц и принцеса на Уелс.

И времето си тече. А какво предстои, ще видим…

 

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *