Здраве

Чарлз за подкрепата: Както всички болни от рак знаят, това е най-голямата утеха

Крал Чарлз Трети, който наскоро бе диагностициран с рак, направи своето първо публично изявление.

Чарлз благодари за подкрепата и за добрите пожелания, които получава. Той е в Сандригам, Норфолк, след като напусна Кларънс Хаус в Лондон.

„Бих искал да изразя най-дълбоката си благодарност за многото съобщения на подкрепа и добри пожелания, които получих през последните дни. Както всички пациенти с рак знаят, тези добри мисли, които получаваме, са най-голямата утеха и насърчение.“, написа кралят.

„Също толкова окуражаващо е да чуя как споделянето на моята диагноза е помогнало за подобряване на общественото разбиране и е хвърлило светлина върху работата на всички онези организации, които подкрепят пациенти с рак и техните семейства в Обединеното кралство и по света.“, пише още Чарлз.

Камила от своя страна сподели, че той се „държи изключително добре при тези обстоятелства.“

Чарлз беше видян да маха от колата и да се усмихва на минувачите, въпреки лошите за него новини.

Принц Уилям също сподели по-рано, че семейството е „благодарно“ за обществената подкрепа, която са получили през последните седмици.

По света всяка година близо 10 млн. души умират в резултат на онкологично заболяване, като най-често срещаните видове рак са рак на гърдата, простата, белия дроб и дебелото черво.

Около 40% от случаите в ЕС могат да бъдат предотвратени, а в Европа има около 12 млн. души, които са се възстановили от рак. Изследванията, новите лечения и профилактиката са в основата на мерките на ЕС срещу болестта.

Почти 75% от всички диагностицирани пациенти в ЕС са на възраст 60 години или повече.

Около 40% от раковите заболявания днес са предотвратими.

Ракът на белия дроб е една от водещите причини за смърт от злокачествени заболявания у нас. Рисковите фактори, водещи до белодробен карцином, са активното и пасивно тютюнопушене. Относителният риск при пушачите се увеличава с 13,3 пъти в сравнение с този при непушачите. Влияние оказват още фамилната обремененост и предходно облъчване на белите дробове. Изследването на биомаркери се препоръчва от специалист онколог при повечето пациенти с диагноза рак на белия дроб за определяне вида на лечението. В момента специалистите избират лечение за пациентите си между три основни начина или комбинация от тях. Това са стандартната химиотерапия, таргетната терапия и имунотерапия, които навлязоха през последните две десетилетия.

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *