Дестинации & ДегустацииНовинки

Чудотворен извор в Пещера привлича хора от близо и далеч

Чудотворен извор, намиращ се в църквата „Света Петка“, в Пещера, привлича хора от цяла България, че и от чужбина.

Според свещеника на храма, отец Димитър, много от дошлите са били изцелени след молитва.

Казват, че водата от извора помага за очни проблеми и болести, свързани с нервната система и кожата.

Хора от района разказват, че са виждали насън светица, която ги напътствала от небесата да отидат при извора, че да се изцелят.

Аязмото в храма е открито преди години. Под иконата на света Петка. Когато започнали ремонт на пода, открили мраморен камък, а под него бликала вода.

Чудото се случило на 22 май 2012 година.

Историкът Стефан Захариев разказва, че светилището с лековитата вода е изградено през 1710 г. Тогава болни хора преспивали в храма, пиели от водата и забравяли за страданията си.

Местните легенди разказват за красивата дъщеря на валията – управителя на Пазарджишко.
Два пъти той забранявал на жена си да води сляпото им дете до лековития извор, защото е християнски. Няколко нощи поред обаче на високопоставената съпруга се явявала жена в черно.

Тя все я питала защо не излекува детето си. Отчаяната майка издебнала валията и докато той бил по държавни дела в Пловдив, отишла до извора, измила очите на момиченцето и то видяло света за първи път

Разгневеният баща се трогнал, когато детето му го посрещнало и му казало, че го вижда. Така валията измолил от Цариград на мястото да бъде изградено православно светилище, макар и изградено ниско в земята. Близо до църквата имало и джамия.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *