Дестинации & Дегустации

Чудотворни икони пазят Арбанаси – даряват здраве, изпълняват молби и желания

Ако тръгнете по уличките на Арбанаси няма как да не усетите красотата и духа на миналото. Старите къщи са като жива история. Освен много туристи обаче, в селото идват и стотици хора, търсещи спасение и изцеление. Най-много са жените, които мечтаят да станат майки.

Плачещата Богородица помага при безплодие

В югозападния край на Арбанаси се намира манастирът „Св. Успение Богородично”. Църквата в него датира от ХVІ век и в нея се съхранява чудотворната икона „Света Богородица Троеручица”, донесена от Атон. Смята се, че тя е предпазила няколко пъти манастира от изпепеляване.

Иконата е обкована със сребро, като част от средствата са дарени от великотърновски търговец, чието дете оздравяло след молитва пред Божията майка.

Казват, че ако човек влезе в храма с нечисти помисли и изпълнено със злоба сърце, „тук ще бъдеш пречистен и Божията любов отново ще те озари. Ако това не стане, значи Бог завинаги е отвърнал очи от теб”.

Според преданието след превземането на Царевец от турците монахините изоставили светата обител. Преди това обаче снели иконата на Божията майка от иконостаса и я закопали дълбоко в земята, за да не бъде поругана от мюсюлманите. Сто години по-късно иконата била открита от пастирче. Момчето водело стадото на чорбаджията на паша, когато чуло плач, идващ от недрата на земята. Започнало да копае и намерило иконата. Нарекли я „плачещата икона”.

Смята се, че иконата има лечебна сила и е чудотворна.

Според друга легенда Богородица се явила на монах иконописец в Атон и му наредила нейната икона да бъде донесена в Търново в манастир наречен на Божията майка. Когато монахът пристигнал в България, установил, че единствената такава обител се намира в Арбанаси. В момента, в който монахът оставил иконата, тя извършила чудо – дарила със здраве болното дете на търговец…

Независимо от различните легенди и предания, хората вярват в силата на иконата и разказват, че най-много чудеса стават в манастира на храмовия празник – 15 август, Голяма Богородица.

Историите за чудотворствата на иконата са много – през 2003 г. молещите се видяли как двете обковани ръце на Богородица внезапно заблестели… Други пък видяло преди няколко години над олтара вцърквата да се носи призрачен облак. Хората разказват и за момче, което близките му довели в кома, но докато дядо му се молел на Богородица, момчето дошло в съзнание и станало.

Най-често пред иконата застават жени, които искат да станат майки. Те обикновено остават да нощуват в храма на 15 август. През цялата нощ се молят на Богородица да ги дари с рожба, а на сутринта се редят на опашка, за да докоснат светото изображение и да запалят свещ. Има и хора, които не могат да дойдат до манастира, но изпращат молитвите и желанията си в писма.

Чудотворна е и иконата в манастира „Св. Никола“

Манастирът „Свети Никола” е изграден през Второ българско царство. По-късно, през ХVІІ в. е разорен и възобновен с помощта на местен болярин, но в следствие на набези и земетресения отново е разрушен. Според преданията иконата била донесена от Гърция. Легендата разказва, че Богородица, която се пази в обителта, изпълнява желанията на силно вярващите хора, които имат богоугодни добри и благочестиви мисли. Това може да се провери веднага.

Казват, че след като изкажете молитва пред иконата и споделите молбата си, трябва да залепите монета върху лицето на Божията майка. Ако монетата се задържи, значи Бог е чул молитвата ви и ще изпълни молбата. Ако монетата не се залепи обаче, значи все още не сте се пречистили и не сте отстранили греховете от себе си.

Божиите служители казват, че е много важно с какви чувства влизате в храма и дали молбата ви идва от сърцето. Първо трябва да благодарим за това, което имаме и ни е дадено, после да се разкаем и накрая да споделим онова, което ни мъчи.

Според преданията иконата да помага при безплодие. Затова тук идват много жени, които с години се опитват да забременеят. Дошла жена, която традиционнатамедицина отдавна била отписала.Помолила се и не след дълго забременяла. Друга пък поискала прошка за греховете си и си тръгнала с леко сърце и чиста душа, успокоена, в мир със себе си. Много хора водят болните си деца.

В манастира „Св. Никола” се пази още една чудотворна икона – тази на св. Николай Чудотворец”, разказва монахиня.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *