Интериор

Цветята във вазата се нуждаят от специални грижи

Кони ван Делфт е сред малцината холандски флористи, препоръчани от Холандския борд по цветята да представя холандския цветарски сектор. Занимава се с аранжиране на цветя повече от 50 години, 30 от които пътува по света. Ето какви ценни съвети даде тя на нашия главен редактор…

Когато аранжирате букет за масата за вечеря, внимавайте с лилиумите – не поставяйте цял сноп от тях, защото ще ви заболи главата. Изберете пъпки и евентуално един разцъфнал цвят.

Избирайте за своите букети сезонни цветя. Можете да използвате всякакви подръчни материали, с които разполагате у дома (дървени лъжици, малки гребла или лопатки).

Ако искате да създадете вкъщи усещане за СПА, поставете в помещението бели цветя – рози, със заоблени форми. Едно малко букетче от бели и зелени хризантеми е много подходящо. Поставете в банята или хола стъклен съд, подредете вътре камъчета, добавете вода и един единствен рязан цвят на бяла хризантема. Всеки път, когато погледнете композицията, ще се чувствате спокойни.

Ако ви предстои да ставате рано, трябва да сте енергични, вземете една хеликония и я поставете в кухнята. Ще постигнете същия резултат и с една оранжева роза.

Ако страдате от безсъние, сложете лавандула в малък съд – ще ви успокои.

Ако искате да създадете любовна атмосфера, направете букет от червени и розови рози. Ако нямате достатъчно цветя, сложете една или три на възглавницата. Ако много обичате някого, покажете му го като сложите една роза в стъклена чаша сутрин до чашата с кафе или до чашата с вино на вечеря.

В детската стая сложете повече зеленина. Например спатифилум, който пречиства въздуха.

Как да съхраните красотата на букета максимално дълго време?

Преди да поставите цветята във вазата, отрежете стъблата им с остър нож – не с ножица – за да им позволите да пият водата, която им е необходима.
Сменяйте водата в съда всеки ден.
Ако добавите течен тор, за да подхраните букета, не сменяйте водата, само допълвайте.

Цветята са като хората, казва Кони ван Делфт – не обичат нито да им е прекалено топло, нита да са с „мокри крака“, не обичат да стоят на течение, не обичат пластмасата.

Затова, когато купите или получите букет, бързо го освободете от хартията и целофана. Оставете го да „диша“ свободно в чиста вода.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *