КрасотаЛично

Д-р Елена Румянцева: И най-скъпата процедура няма да има ефект, ако бъде приложена само веднъж!

Д-р Елена Румянцева е сертифициран дерматолог и хирург от отделението по обща и онкологична дерматология във френската Университетска болница – Ambrosie Pare. Специалист по естетична медицина, носител на наградите “Златен ланцет” и “Изкуството на красотата”, лектор на национални и международни конгреси.

Д-р Румянцева бе гост-лектор в София по покана на Global Aestetics и представи най-новото в света на красотата – терапията Jalupro (биоревитализация на кожата чрез стимулиране на колагена).

Можем ли да кажем, че днес възрастта е просто цифра?

– Разбира се, все пак времето лети, остаряване настъпва и ние не можем да го спрем, но можем да го забавим. Преминахме, за съжаление, през един много тежък период, в който хората, живеещи в големите градове, изгубиха работата си, начина си на живот, роднини… Бяха подложени на голям стрес. А когато си подложен на голям стрес, настъпва по-бързо остаряване.

Стресът ли е основния ни враг, когато говорим за процесите на стареене?

– През 2022 г. вече имаме доста по-добро разбиране за това какво представлява стреса. Но това не е единственият фактор, който влияе на тялото ни. Защото процесите в него се обуславят от множество фактори.

Преди дерматолозите апелираха: хидратирай, хидратирай, хидратирай. Достатъчна ли е хидратацията, за да спрем стареенето и да си решим проблемите с кожата?

– Предишни години на пазара на естетичните процедури имаше само един продукт – хиалуроновата киселина. И каквото и да трябваше да бъде третирано, препоръката беше да се приложи хиалуронова киселина. Сега обаче науката има нови постижения, съответно и инструментариумът доста порасна. Хиалуроновата киселина и базираните на нея филъри вече се използват доста по-рядко. И при специфични показания. Защото установихме, че при  еднократно приложение, резултатът е добър. Но когато става дума за многократно приложение, настъпват промени в кожата. Те не са лоши, но не са непременно и добри.

Какви са предимствата на колагено-стимулиращата терапия с аминокиселини Jalupro, която представихте днес? Защо една жена би пожелала да я приложи?

– Това е една наистина вълшебна терапия, която ще ви помогне да забавите съществено процесите на стареене. Тя събужда съединителната тъкан отвътре, ревитализира я и я кара да се обновява. Може да се приложи върху лицето, шията и деколтето.

Има ли възрастови ограничения?

– При жени, при които признаците на стареене не са силно изразени и са в млада възраст, до 30 години, тази процедура може да се прилага като монотерапия. При жени, при които има по-увредена съединителна тъкан, може да се прилага като комбинирана терапия.

А как стои въпросът със сезоните – може ли да се прилага целогодишно?

– Да, може. Единствената препоръка е, ако предстои пътуване, добре е да се направи няколко дни по-рано.

Колко процедури трябва да направим?

– Минимално – 2 процедури за пациенти с малко изразени признаци на стареене. И до 4 процедури с интервал от един месец – за пациенти, при които признаците на стареене са по-силно изразени. При тях обаче тази терапия трябва да бъде комбинирана и с други поддържащи процедури. След шест месеца тези 2 или 4 процедури могат да бъдат повторени.

Каква е вашият личен ритуал за кожата?

– При мен остаряването настъпва с по-бързи темпове, отколкото ми се иска, защото много работя. Компенсацията ми е, че много харесвам това, което правя.

Първата препоръка като ритуал за красота е да правите това, което обичате. Защото, когато правите това, което обичате, сте по-малко изложени на стрес.

Аз като доктор дерматолог, при това онколог, виждам хора с много големи проблеми. Затова от години не гледам на собствените си проблеми и трудности като на нещо особено или нещо голямо. Затова аз имам по-глобален подход към красотата.

Компенсирам всички дефицити. Вътрешно.

Опитвам се всячески да подпомогна здравето си, защото когато сме здрави, сме красиви.

Не пуша, не пия, опитвам се да спя достатъчно. А що се отнася до процедурите, най-важен е принципът на постоянството. И най-скъпата процедура няма да има ефект, ако бъде приложена само веднъж. Коко Шанел е казала, че на всяка възраст можем да бъдем красиви, просто от една определена възраст това ще ни струва по-скъпо.

Аз, например, използвам и винаги препоръчвам на моите пациенти амино-киселинната заместваща терапия, защото това е единствената процедура, която може да повлияе добре и да поддържа съединителната тъкан в добро състояние – във всичките й слоеве.

Моята професионална тайна и съвет към дерматолозите е да препоръчват и да прилагат тази терапия. И в добавка към нея – всички онези житейски избори, които са напълно безплатни. Ако искаме да постигнем резултат, трябва да направим нещо, което не сме правили.

Снимки: Инстаграм и Global Aestetics

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *