(О)позиция

Депутати наши, любими, ама защо не го забраните това майчинство

С 96 гласа „въздържал се“ и 3 „против“ парламентът отхвърли предложените от БСП изменения в Кодекса на труда, които предвиждаха обезщетенията за отглеждане на деца до 2 години да се обвържат с размера на минималната работна заплата.

Сега това е твърда сума, която се определя всяка година с бюджетите на държавното обществено осигуряване. Предложението предвиждаше обезщетението за майки на деца от 1 до 2 г. автоматично да се вдига с минималната заплата. През тази година то е 710 лв.

Шефът на социалната комисия Георги Гьоков пък даде една страхотна идея, воден от вярата, че във време на криза трябва да се подкрепят младите семейства. Той припомни, че има възможност майките да се върнат на работа и да получават и половината от майчинството. Съгласна съм, ако той поеме децата…

Ама за какво са им на майките пари, бееее! Че те по цял ден си стоят вкъщи и не правят нищо. То гледането на деца работа ли е? Я да ги раждат, а после да ги оставят на бабите. На кои баби ще попитате. На онези, които трябва да работят до 90, за да вземат мизерната пенсийка ли? Онези, които броят стотинките в магазина и все не им стигат – я за храна, я за лекарства.

Всъщност сега ще ви задам един по-фундаментален въпрос – за какво въобще са ни деца?

Честно. Сещате ли се поне за една причина да насърчаваме раждаемостта в България? И за какво са ни тези майки – ами те само мрънкат и искат някакви неща – ако не са болнични, ще е майчинство, ако не е майчинство, ще са места в яслите и в детските градини, или пък детска болница… А като няма майки, няма да има и проблеми. Толкова е просто и логично. Някак си. Нали?

Това е. Аз въобще не знам как тези прекрасници наши, парламентаристи, не са решили още да го обявят за противоконституционно. Майчинството. Ами то скоро  ще ни се наложи да минаваме в нелегалност. Да измисляме всякакви врътки, които да ни спасят от мизерията, тъпите закони и недомислените им актове.

Най-тъжното обаче е, че същите тези хубостници, които ги вземат тези важни и умни решения, и те са произлезли от майчина утроба. И те са били деца някога, и те са яли филии с олио и червен пипер.

Само едно не разбирам – защо обещавате детски градини, като то скоро деца няма да има. Или вие знаете това и затова ги обещавате…

30 години „демокрация“ и нито една стъпка напред. Ставаме по-бедни, обезверени, лишени от елементарни екстри като нормално образование, здравеопазване, грижа. Нито да си млад, нито да си стар в нашата държава. Само депутат да си. Или общински съветник.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *