Десислава Добрева от издателство „Хермес“: Вярвам, че ни очаква година на хубави емоции и много споделени мигове

Десислава Добрева е най-усмихнатата и мила млада дама, която можете да срещнете. И дори да не сте голям почитател на книгите, няма как да не ги заобичате след като се запознаете с нея. Завършила е българска филология и журналистика в Софийски университет, а след това и магистратура по „Връзки с обществеността“. От 14 години се грижи за пиара на едно от най-големите издателства у нас – „Хермес“, което тази година има юбилей – 30 години.

Това е и една от причините да ви срещнем с чаровната Деси. Но това всъщност е само поводът. Защото малко преди Коледа искаме да ви подарим топъл разговор за книгите, любовта и оптимизма. Приятно четене!

Здравей, Деси, издателство „Хермес“, част от което си и ти, празнува 30 години – в навечерието на един от най-светлите празници – какво е усещането да си част от една такава компания?

– Здравей, Веси. Първо искам да благодаря за поканата да дам това интервю. С теб се познаваме от много години и съвместната ни работа винаги е била удоволствие за мен. Много харесвам това, което правите с екипа на LoveStyle. Поздравления за ентусиазма и креативността.
Този декември е особено празничен за мен по ред причини и годишнината на „Хермес“ е една от тях. Да съм част от екипа на толкова голяма и успешна компания е привилегия, но и голяма отговорност. Работата ми в „Хермес“ е от нещата, които придават смисъл на живота ми. За мен книгите са особена ценност и споделянето на тази ценност с другите, е изключително удовлетворяваща. Популяризирането на интереса към книгата и стимулирането на любовта към четенето е не просто работа, а мисия, която има дългосрочни цели и ползи.
Аз работя в издателството вече 14 години. През този период научих много, преживях незабравими емоции, срещнах се с изключителни хора, запознах се с някои от любимите ми писатели, намерих истински приятели.

Винаги съм казвала, че най-големият стимул за един служител е да се чувства щастлив и удовлетворен на работното си място.


В „Хермес“ аз се чувствам щастлива, защото общувам с интелигентни, позитивни и добронамерени хора. Нашите автори, преводачи, редактори, художници, журналистите, с които работим – всички те са част от нашата сплотена общност.

Помниш ли първия ден, в който стана част от екипа?

– Да, спомням си го. Беше на 1 октомври 2007 година. Това беше първата ми работа. Бях много обнадеждена, но и малко притеснена. Липсваше ми опит, но не и ентусиазъм. Все пак мечтата ми да работя с книги се беше сбъднала. Ясно осъзнавах, че всичко е в мои ръце и дали ще се справя зависи изцяло от мен. Мисля, че успях, защото бях позитивна- към работата и към хората. Това, заедно със старанието, много ми помогна.

Какво се е променило оттогава – повече нови заглавия, повече читатели?

– „Хермес“ е издателство, което непрекъснато се развита. Читателските вкусове периодично се променят. Съобразявайки се с тях и с последните тенденции в световното книгоиздаване, ние отговорно избираме и изработваме всяка книга, която излиза със знака на издателството. Разнообразието, което предлагаме, увеличава и броя на читателите.

Годишно „Хермес“ издава 250 заглавия, от които 120 нови книги. А до момента със знака на издателството са излезли 3000 заглавия с тираж 25 милиона екземпляра.

През последните години издаваме и много български автори, чиито книги се радват на сериозен читателски интерес – сред тях са Георги Мишев, Владимир Зарев, Недялко Славов, Александър Секулов, Блага Димитрова, Камелия Кучер, Ивинела Самуилова, Неда Антонова, Деметра Дулева и др.

Кои заглавия би определила като невероятно постижение за издателството?

– Първата поредица на Издателска къща „Хермес“ – „31 забравени любовни романа“, е истински феномен в историята на новото българско книгоиздаване. Само за две години от нея са продадени над 4 000 000 екземпляра.

Хорхе Букай е един от най-четените автори в 30-годишната история на „Хермес“.

Гостувал е в страната ни четири пъти, а на срещите с него са идвали по над 1000 човека.
Друг много успешен наш автор е Жозе Родригеш душ Сантуш, който включи България в своя книга. Част от действието в романа му „Последната тайна“ се развива в Пловдив, а герои в него носят имена на хора от екипа на издателството.

Невероятно постижение на „Хермес“ е и „Калуня-каля“ от Георги Божинов. От излизането на новото издание през 2014 г. интересът към романа не стихва. Книгата има 15 тиража и е призната за едно от знаковите български заглавия през последните години. До момента са продадени 35 000 екземпляра.

Ивинела Самуилова е сред най-продаваните и обичани съвременни български автори с общ тираж на книгите й над 100 000 екземпляра. Едно от емблематичните й заглавия – „Бабо, разкажи ми спомен“, бе избрано за „Любима книга на България“ за 2016 г.

„Хермес“ е издател на световната книжна сензация „Тънкото изкуство да не ти пука“ от Марк Менсън, която години наред не слиза от бестселъровите класации в България. Тиражът й достигна внушителната за нашия пазар цифра от 55 000 броя.
Със знака на „Хермес“ излезе и световният бестселър на Джоджо Мойс „Аз преди теб“. По него е заснет и едноименният филм с участието на Емилия Кларк (Луиза) и Сам Клафлин (Уил). Екранизацията, подобно на романа, предизвика истински фурор.

Четеш по задължение или за удоволствие?

– За да си върша добре работата, трябва да чета всяка книга, която рекламирам. За щастие повечето ми харесват и мога да кажа, че по време на работа чета за удоволствие. Малко хора могат да се похвалят с тази привилегия (усмихва се).

Какво четеш в момента и въобще остава ли ти време?

– Вкъщи чета детски книги на малкия ми син, който е на две години. Много му харесват илюстрованите издания „Винаги ще те обичам“, „Ще те обичам нощ и ден“, „Правиш ме щастлив“. Те са с много хубави илюстрации и прекрасен текст. Много са поучителни и вдъхват увереност на дечицата, че са обичани.

За себе си препрочитам една книга, която много ме впечатли – „Пепел от мислеща тръстика“ на Неда Антонова. За Коледа съм си приготвила „Винаги ще има Коледа“ на Джени Хейл, а за след празниците – една много специална книга, която излезе със знака на „Хермес“ – „Живот на нашата планета“ от Дейвид Атънбъро.

Кое е заглавието, чиято поява на родния книжен пазар е била празник за теб?

– След толкова много прочетени книги, трудно бих отличила едно или две заглавия. Имам по-специално отношение към книгите на Блага Димитрова, към „Колибата“ на Уилям Пол Йънг, „Камбаната“ на Недялко Славов, „Дом“ на Камелия Кучер, „Бабо, разкажи ми спомен“ на Ивинела Самуилова, много харесвам и автори като Жозе Родригеш душ Сантуш, Марио Варгас Лиоса  и др.

Книгата ли е най-добрият подарък?

– За мен да, защото тя има една особена стойност, която липсва и на най-скъпата вещ. Надявам се повече хора да го осъзнаят. Обнадеждена съм, защото виждам около себе си, а и не само, че книгата става предпочитан подарък – както за възрастните, така и за децата. Това много ме радва, защото децата днес са бъдещите читатели утре.

Имаш две прекрасни момчета. И те ли обичат книгите като мама?

– Да, моите момчета много обичат книгите. Те имат привилегията мама да работи в издателство и да им купува много книги. Големият ми син – Християн – е на 8 години и вече чете много добре. В момента е на вълна „Коледна магия“, „Мечо Пух“, „Сбогом, Дневнико!“ на Ненко Генов и книгите на Слави Панайотов.
Малкият – Борисчо, обича книжки със звуци и приказки за животни. Любимата му книга е „Моите приятели животните“.

Християн, който е на 8 години, вече чете много добре

Ако си героиня в роман, какъв би бил той – романтичен, мотивационен, исторически?

– Определено мотивационен – аз съм вечният оптимист – на моменти съм малко наивна, но това да виждам повече доброто и по-малко лошото много ми помага в живота.

Винаги съм с нагласата, че рано или късно всичко негативно отминава, за да дойде позитивното. Книгите, които съм прочела през годините, затвърдиха това позитивно отношение към живота и към света.

Всички сме чували, че книгите са прозорец към света. Какво виждаш ти от своя?

– Виждам светлина, вяра и смисъл.

Християн и Борис

Как успя да съхраниш прекрасната си усмивка – работиш активно, роди две невероятни деца, и въпреки ангажиментите, винаги си слънчева и в страхотна форма. Каква е тайната?

– Аз съм голям перфектционист. Хаосът не ми е присъщ. Смятам, че до известна степен съм постигнала хармония в личен и професионален план благодарение на педантичността си. Щастлива съм, затова съм усмихната.

Зареждам се от работата, от близките и приятелите си, но семейството и децата са моето най-съкровено сбъднато желание. Те са основният ми стимул да се развивам и да бъда по-добра, най-голямата ми радост, но и най-голямата отговорност. Защото, за да виждаме красиви картини вбъдеще, първо трябва да ги нарисуваме в настоящето.

Какво ще има под елхата ти у дома?

– Ние украсяваме елхата в края на ноември и всеки ден съпругът ми, в ролята на дядо Коледа, оставя нещо под нея – основно лакомства и плодове. В началото бях против този странен детски ентусиазъм, но в последствие свикнах. Магията на Коледа вкъщи продължава през целия декември, децата са щастливи и непрекъснато в трепетно очакване (усмихва се). Това придава особен чар на семейните ни вечери и разпалва празничното настроение.

Относно моя Дядо Коледа – и тази година той ще е книжен.

Какво си пожелаваш за 2022 година?

– Пожелавам на себе си и на всички – здраве и спокойствие.

Вярвам, че ни очаква година на хубави емоции и много споделени мигове с любимите ни хора.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *