ЗдравеНовинки

Диета може да доведе до мегалобластна анемия. Какви са симптомите и как се лекува?

Това е заболяване, при което в резултат на недостиг или липса на витамин В12 и/или фолиева киселина настъпва нарушение в нормалната структура на еритроцитната клетка.

В резултат на това функцията й се уврежда. Еритроцитът не е в състояние да свързва адекватно кислорода от въздуха и да го доставя до клетките и тъканите в организма. Т.е. налице е възникването на анемия.

Мегалобластната анемия се среща по-често сред бялата раса и то предимно при женската част от населението.

Откриването й е по-типично сред хората над 40 години, а също така и сред бременните.

Какво провокира развитието на заболяването? Основният провокиращ фактор е недостигът на витамин В12 и фолиева киселина в организма.

Той е съпроводен от стомашни и чревни заболявания (гастрит, колит, болест на Крон, различни видове язви, констипация и др). Както и такива, свързани със задстомашната жлеза (хронични панкреатити и др), при които се наблюдават нарушения в абсорбирането на витамин В12 от организма.

Симптомите. Сред тях са повишено желание за сън и проблеми със съня нарушения в зрението, виене на свят, лесно разсейване на вниманието болки в гърдите и главата, усещане за студ, при липса на провокиращи фактори. А също така лесна уморяемост, хроничен атрофичен гастрит, който се характеризира с диария, усещане за тежест в горната коремна област изтръпване на горните и долните крайници спазми (по-рядко).

Диагностициране. Ако имате сухо гърло, обща слабост (симптом, характерен за всички анемии), затруднение в походката (загубата на ставна подвижност е характерна за дефицита на В12), проблеми с паметта (амнезия, деменция и депресия се наблюдават при дефицит на В12); при прием на определен вид лекарства, при честа употреба на алкохол, загуба на телесно тегло вследствие на някаква диета, при наличие на автоимунни заболявания; ако сте вегетарианец или имате близки с това заболяване, задължително си направете изследвания.

Наличието на ниски серумни нива на витамин В12 или наличието на ниски или нормални нива на В12 и повишени нива на метилмалоновата киселина в серума или урината потвърждава диагнозата „дефицит на витамин В12“.

При преглед лекарят ще прегледа орофаринкса.
Прави се периферна кръвна картина с натривка, както и тест на Шилинг, чрез който се определя дали оралното приложение на витамин В12 ще се абсорбира адекватно.

Може да ви вземат и урина, защото нивата на метилмалоевата киселина са увеличени при пациенти с мегалобластна анемия дори при нормални нива на витамин В12.

Лечението. Основната цел е да бъде възстановено наличието на липсващите активни вещества (фолат и/или витамин В12).

Пристъпва се и към лечение на подлежащото заболяване, предизвикало анемията.

Спешни действия се налагат, ако пациентът е възрастен или сърдечната му функция е компрометирана от анемичният синдром. В тези случаи хемотрансфузията може да е животоспасяваща. Преди хемотрансфузията трябва да се вземе кръв за установяване нивата на витамин В12 или фолат.

Терапията с фолат или вит. В12 води до бързо подобряване на симптоматиката.

Витамин В12 се прилага едновременно с фолиева киселина при пациенти с пернициозна анемия и други мегалобластни анемии, характеризиращи се с дефицит на този витамин.

Витамин В12 е есенциален за развитието на нервната система, еритропоезата и ДНК синтезата.

Цианкобаламин се прилага предимно мускулно в доза 1 мг мускулно или субкутанно дневно в продължение на 7 последователни дни, последвани от приложението на 1 мг седмично в продължение на 4 седмици, след което доживотно по 1 мг месечно.

При някои пациенти се налага приложението на интрадермална тестова доза, с цел отхвърляне на алергичната реакция.

Орално се приемат по 2 мг витамин В12 дневно в продължение на 10 дни, след това същата доза веднъж седмично в продължение на 4 седмици, след това веднъж месечно доживотно.

Фолиевата киселина е витамин от групата В, който е необходим за синтезата на пуринови и пиримидинови бази (ДНК), метаболизма на аминокиселините и нормалната еритропоеза.

Ползва се в дози от по 0.8-1 мг веднъж дневно, орално, като насищата доза, след постигане на хематологична ремисия се пристъпва към приложение на поддържаща доза от 0.4-0.5 мг.дневно.

Приемът на витамин В12 и фолиева киселина може да се осъществи и чрез хранителни продукти – почти всички видове месо, мляко, спанак, листа от ряпа, зеле, маруля, броколи, ягоди, папая, грейпфрут, малини, аспержи.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *