Добра форма

Диета, спорт и нови тeхнологии връщат фигурата и самочувствието ни

Вижте препоръките на кинезитерапевта Цветелина Бижева за това как да влезем във форма след дългата изолация.

Какви са последиците за тялото ни след дългото стоене у дома?

– Стоенето вкъщи продължително време води от една страна до обездвижване, а от друга до увеличаване на количеството приета храна. Намалената двигателна активност в комбинация с увеличен прием на храна води до нарушение в енергийния баланс. И ние не можем да изразходваме енергията, която приемаме. Следователно една от най-вероятните последици е наднорменото тегло. За спортистите, дори за онези, за които спортът е хоби, но тренират редовно, лишението от тренировките би довело до загуба на спортна форма, намаляване на издръжливостта, силата, тонуса на мускулатурата и т.н.

Някои хора спортуват, други не стават от дивана по време на изолацията. До какво може да доведе това?

– Полезно е да се спортува, но трябва да се притежава известна двигателна култура. За да се предотвратят травми и контузии. Спортистите знаят как да се предпазват. Травми могат да си докарат хората, които преди не са се занимавали със спорт и сега за пръв път решават да правят нещо вкъщи. И то без инструктор. При тях има голяма вероятност от наранявания като навяхване или разтежение. Затова се необходими основни познания за загрявка на тялото преди по-голямо натоварване. Както и за правилното изпълнение на всяко упражнение от гледна точка на изходно положение, посока на съпротивление, правилен захват на гири и ластици и др. При хората, прекарващи целия ден на дивана, има опасност от продължително заемане на неправилна позиция на тялото, което може да доведе до поява на болки в ставите, или дискомфорт, най-често в областта на шията и кръста.

Как да предотвратим схващанията, има ли подходящи упражнения?

– Дългото време, прекарано пред компютъра, често води до поява на болки и дискомфорт в шийния и лумбалния дял. Страда и раменият пояс. Обострят се някой ставни проблеми, стари травми или хронични заболявания като плексити. Съветите към хора със седящи професии е често раздвижване или извършване на няколко упражнения на всеки час по време работния ден. Биха могли да правят кратки разходки в стаята, или упражнения за горната част на тялото, докато са седнали – по няколко кръгови движения в рамените стави, няколко завъртания или наклони с главата. След края на работния ден могат също да практикуват и спорт.  Например, упражнения в домашна обстановка – лицеви опори и коремни преси, пилатес, йога или упражнения с швейцарска топка, гирички, терабан ластици и подобни.

Всеки вид движение е полезно.

Как да започнем активен живот възможно най-безболезнено?

– Целта на всички ни е да се върнем към нивото си на активност от преди тези два месеца. Но това трябва да стане постепенно. Редно е да започнем с по-малко натоварване и по-ниска интензивност отколкото преди. Поне на първо време можем да намалим броя на тренировките или тяхната продължителност. Докато организмът ни се приспособи след дългото обездвижване.

Вече можем да спортуваме на открито. Кои са най-подходящите спортове?

– Това е строго индивидуално. Най-подходящият спорт е този, който ни доставя удоволствие. Дали ще бъде джогинг или каране на велосипед и ролери, игра на тенис, волейбол или плуване, всичко е полезно. Дори обикновена разходка в парка или в планината също е здравословна.

Специално за децата, които учат онлайн – как и колко да се движат?

– Дистанционното обучение е нещо ново за нас. То кара децата да стоят седнали на стол пред мониторите от сутринта до ранния следобед. Редно е след приключване на учебните занятия децата да излизат навън да се разхождат, спортуват и да играят на чист въздух поне един час, ако може и повече.

Ако сме качили няколко килограма какво съветвате да се направи?

– Да се намали приема на храна и постепенно да се увеличи  двигателната активност.

На прага на лятото сме, как да влезем във форма за един месец?

– Малко трудно се влиза във форма за един месец. Аз предпочитам да се започне по-рано и нещата да станат постепенно.

Влизането във форма е свързано с правилно хранене и правилна двигателна програма.

Както и с използването на допълнителни козметични процедури, които да помогнат оформянето и изглаждането на тялото. Но при всички случаи не трябва да се разчита само на едно от изброените неща.

Кои са новите технологии за оформяне на добра фигура?

– Що се отнася до оформяне на мускулатурата, несъмнено са необходими физически упражнения. За стягане и изглаждане обаче има определени технологии, които могат да помогнат. Най-известната у нас е радиочестота (радиочестотен лифтинг). Има различни варианти на тази технология, вградена в различни апарати. Използват се и технологии с вакуум. Съществува един апарат Venus Legacy, в който са комбинирани и двете технологии – радиочестота и вакуум, което съществено съкращава времето, необходимо за третиране на определената зона и води до по-бързо постигане на желаните резултати. Друга нова технология е Ендосферата, която представлява комбинация от микровибрацията и микрокомпресията. Тази технология, в допълнение към лекия натиск от страна на терапевта, извършва дълбокотъканен масаж, който има 5 основни ползи: дренира, подобрява кръвообращението, обезболява, реструктурира и повишава мускулния тонус. Различните технологии могат да бъдат прилагани както поотделно, така и в комбинация, според нуждите и желанията на всеки клиент. Те водят до разнасяне на мастните натрупвания под формата на целулит, тонизират мускулатурата и в резултат на това се подобрява общия вид на тялото.

Сега е на мода е т.нар. фит тяло. Можем ли да го постигнем с процедури?

– Какъвто и ген да носим, всеки от нас има нужда от поддържане на фигурата. Годините и гравитацията не прощават на никого. Естествено, усърдните тренировки водят до по-добър външен вид, по-стегната мускулатура, по-симетрично тяло, но все пак състоянието и гладкостта на кожата могат да бъдат подпомогнати с някои от споменатите модерни технологии.

Цветелина Бижева работи като кинезитерапевт в столичната клиника Persona. Тя е докторант към НСА, катедра  „Кинезитерапия и рехабилитация“ и състезател по водна топка към WSV Basel, Швейцария. В периода 2008-2010 г. е тренирала водна топка професионално в Русия в гр. Нижний Новгород, отбол “Олимп”.
Има магистърска програма МРЕ в МУ София, специалност МРЕ в неврологията.  
Магистър Кинезитерапия в НСА „Васил Левски” София, специализация: Мануално-мобилизационни методи при неврогенни и артрогенни дисфункции

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *