ЖениТЕЛюбопитно

Дория, която лекува депресия с… гола йога!

Учителката по йога Дория Гани от югозападен Лондон практикува гола йога от 12 години. Нещо, което ѝ помага да се освободи от стреса и да се приеме такава, каквато е. 

Дория е от Тоскана и признава, че дълго се е борила с неприемането си. Като тийнейджърка Гани била слаба, тежала само 44 килограма при ръст 152 см. На 25 се разболява от булимия, но след една година успява да се вземе в ръце.

През 2005 г., когато е на 29, пристига в Лондон, за да усъвършенства английския си и решава да остане. След това при рутинен преглед се установява, че има рак на маточната шийка – в III стадий.

През 2009 г. претърпява операция. Следват химиотерапия и лъчетерапия, което пък води до ранна менопауза. тя е шокирана, когато ѝ казват, че никога няма да може да има деца. Била толкова изтощена, че решава да започне да се занимава с йога.

Три тренировки са достатъчни, за да се почувства по-щастлива. Започва да тренира всеки ден. През 2014 г. дори си взема шест седмици отпуск, отива в Италия и изкарва курс при много добър учител. 

Година по-късно решава да отиде на прочутия фестивал Burning Man в Невада. Именно там е първата ѝ среща с голатата. Вижда гол модел, позиращ пред огромна статуя. Съблича се и моли един фотограф да я снима, докато прави различни пози от йога. По-късно се ражда идеята за голата йога. Започва да дава индивидуални уроци. Обикновено при нея идват хора, преборили рака или нудисти…

Има и неприятни моменти. Един от курсистите я пита дали ще го докосне, докато практикува. Тя казва „не“. Но започва да селектира клиентите си. В курсовете има строги правила на поведение.

Има моменти, в които учениците ѝ идват нервни, а си тръгват усмихнати. Има моменти, в които плачат. Но това всъщност е начинът да се освободят от натрупания стрес.

Дория споделя, че една от жените, които посещават нейните класове по гола йога е била изнасилена и страдала от депресия. Срещите им помагат на жената да се осволбоди от страха и да може отново да се съблича гола…

„Да усещате пясъка под босите крака. Да чувате смеха на приятелите си… Да хапвате в любимия си ресторант… Има безброй малки удоволствия, които понякога не забелязваме. Но именно те ни правят щастливи“,

казва Дория.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *