Кралица Елизабет Втора е била в добро разположение на духа през последните дни от живота си. За това споделя духовник, който е я посетил малко преди смъртта ѝ.

Преподобният д-р Иън Грийншийлдс е бил в замъка Балморал в първия уикенд от септември. И разказва пред People, че въпреки крехкото си излъчване, кралицата е участвала в държавните дела до последния си дъх.

Шотландският духовник е бил поканен на вечеря с в събота, 3 септември, а на 4 септември, неделя, е обядвал в компанията на кралицата, принц Чарлз и принцеса Ан.

„Беше фантастично посещение“, признава той пред The ​​Times.

„Паметта ѝ беше невероятна, а тя се забавляваше. Беше голям шок за мен, когато чух, че е тежко болна, защото беше в невероятно добра форма през уикенда.“

Кралицата си отиде от този свят на 96 години в четвъртък следобед, 8 септември.

„Тя ми говореше разказваше за престоя си там, когато е била дете, назоваваше поименно конете от преди 40 години, имената на хората и местата“, разказва още преподобният д-р Иън Грийншийлдс.

И допълва: „Беше забележителна.“

„За човек на нейната възраст тя имаше отлична памет, смееше се от сърце, радваше се на семейството си. Беше страхотна компания. Тя не успя да дойде на проповедта, защото движението бе трудно за нея, затова Чарлз я отмени.“