Два български филма в международния конкурс на СФФ

„Снимка с Юки“ на Лъчезар Аврамов и „Прасето“ на Драгомир Шолев са българските заглавия, които влизат в международната надпревара за Голямата награда „София – Град на киното“, осигурена от Столична община. Тя ще баде връчена на 16 март на Церемонията по награждаването на 23-ия София Филм Фест.

Режисьорският дебют на Лъчезар Аврамов е създаден по едноименния разказ от сборника на Мирослав Пенков „На Изток от Запада“. Представен в програмата на Sofia Meetings 2016, негови сценаристи са Димитър Стоянович и Лъчезар Аврамов, а продуценти – „Чучков брадърс“.
Руши Видинлиев в „Снимка с Юки“

„Снимка с Юки“ („A Picture with Yuki“, България, 2019) е и първата българска копродукция с Япония, в лицето на Wa Entertainment. Сюжетът разказва за имигрантския живот на българин и японка в Канада. След много опити да имат дете, двамата избират ин-витро процедури в България. Тук те стават участници в трагичен инцидент, а последиците преобръщат живота им… В главните роли са Руши Видинлиев и японската актриса Кики Сугино.

„Прасето“ („The Pig“, България, 2018) на режисьора Драгомир Шолев привлича вниманието на продуцентите още като проект през 2015 г. Филмът разказва историята на един 13-годишен младеж с прякор Прасето, подложен на всекидневен тормоз от страна на съучениците си. „Прасето“ няма държавна финансова подкрепа за производство – продуциран е изцяло с частни средства. Реализиран е с подкрепата и на УНИЦЕФ.

„Стена“ („Wycieczka“, Полша-Германия, 2019) е пълнометражният дебют на полския режисьор Бартош Грудзиецки. Филмът поставя фокус върху различията между бедните и богатите, града и селото, бъдещето и миналото в съвременна Полша. Главната героиня Анна е селско момиче. Съдбата я среща с богата двойка от Варшава. Наивна и водена от стремежа си за различен живот Анна решава да им помогне в търсенето на руини. По време на пътешествието тя се превръща в сериозна конкуренция на жената и дори в заплаха за отношенията между столичаните.

Основната линия  в игралния дебют на иранския режисьор Али Джаберансари – „Техеран: Град на любовта“ („Tehran: City of Love“, Иран-Великобритания-Холандия, 2018) е зададена още в заглавието. Опирайки се на темата за нещастната любов – чест сюжет в персийските приказки, филмът по вълнуващ начин разказва за трима души, търсещи любов, като напомня за непостоянната природа на човешкото щастие.

„Заливът Ханалей“ („Hanalei Bay“, Япония, 2018) e вторият игрален филм на японския режисьор Даиши Мацунага. Създаден по едноименния разказ на Харуки Мураками, „Заливът Ханалей“ е за огромната болка на самотна майка, загубила сина си-тийнейджър, докато кара сърф на Хаваите. В продължение на 10 години тя посещава острова, но така и не успява да превъзмогне болката от загубата. Един ден среща двама млади сърфисти на годините на сина й…

Във филма „Сервитьорът“ („The Waiter“, Гърция, 2018) на Стив Крикрис главният герой Ренос е старомоден сервитьор, педант, самотник и запален колекционер на информация. Ежедневната рутина му създава сигурност, но в живота му неочаквано нахлуват събития, които крият много изненади.

Предложението от Китай е филмът „Изчезващи дни“ („Vanishing Days / Man you“, Китай, 2018) на Джу Син. Режисьорът няма почти никакъв опит в създаването на филми, но подготвя дълго време „Изчезващи дни“ като проект с изключително нисък бюджет, още докато е студент. Завладяваща като приказка, историята отвежда зрителите в малък град в Южен Китай. Там не е валяла капка дъжд от дълго време и едно момиче се опитва да открие вдъхновение, за да пише за приключения и непознати земи…

„Доверие“ („Trust / Güven“, Турция, 2019) на режисьора Зефа Озтурк разказва за проблемите, които възникват в живота на обикновена семейна двойка, в която са намесени силни чувства и бивши любови. Липсата на доверие е лош съветник за отношенията между хората. Но когато те изпитват истински чувства един към друг, винаги могат да открият правилния път обратно към себе си.

Румънският филм „Чудовища“ („Monsters.“, Румъния, 2019) с режисьор Мариус Олтеано ще бъде представен в международния конкурс в София непосредствено след участието си на Берлинале, в секцията „Форум“. В „Чудовища“ ще видим историята на една двойка, която има десетгодишна история и привлича любовта на семействата и приятелите им. Но когато не са заедно, околните изпитват смесени чувства към тях, усеща се дори презрение. Логично и неизбежно идва момент, в който съпрузите трябва да решат дали раздялата не е най-вярната стъпка към бъдещето и нужното им доказателство за тяхната любов.

Премиерата на „Братя“ („Brothers / Kardesler“, Турция-Германия-България, 2018) беше преди няколко месеца в програмата на Карлови Вари. Сюжетът проследява 17-годишния Юсуф, който се прибира у дома след четири години в изправителен лагер. Събуждат се спомените за деянието, което е бил принуден да извърши под давление на роднини и вековно установени традиции.

„Златна младост“ („Golden Youth / Une jeunesse dorée“, Франция-Белгия, 2019) е вторият филм на френската режисьорка Ева Йонеско. Две двойки – младежи и бохеми на средна възраст, се срещат в Париж, потънали в легендарния нощен живот на космополитния град. След известно време четиримата започват да споделят всичко – любов, наркотици, творчество и въобще – тръпката от това да си жив. Без се съобразяваш с ограниченията на условностите, наложени от обществото…

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *