ЗвездиНовинки

Джани Версаче: Не позволявай на модата да те притежава, а сам реши кой искаш да бъдеш!

Джани Версаче е роден в Реджо ди Калабрия, Италия, на 2 декември 1946 г., където расте заедно със своите брат и сестра Санто и Донатела.

Майка му Франческа е шивачка.

На 25-годишна възраст решава да се премести в Милано, където работи като дизайнер за Genny и Complice. Моделите, които прави му носят прозвището майстор на необарока.

Версаче е смятан е за един от най-колоритните и талантливи дизайнери на XX век. Основател е на модна къща Versace. Първият бутик е отворен в Милано на Via della Spiga през 1978 г.

Изработвал е пищнити сценични костюми за постановки в миланската „Ла Скала“ и операта в Сан Франциско.

През 1992 г. Версаче навлиза в парфюмерийния бизнес и представя парфюмa Versus Donna в Милано.

Джани среща модела Антонио Д’Амико , в който се влюбва и с който живее до края на живота си.

На 15 юли 1997 г. дизайнерът е застрелян пред дома си в Саут Бийч, Флорида.

Основният заподозрян за убийството му Андрю Кунанан е намерен мъртъв в навес за лодки на плажа в Маями, на 23 юли същата година. Причината за убийството най-вероятно е ревност.

„Дрехата на човек, както и неговата душа, е единствена и неповторима, а жената е невинен ангел, а не плод за греховна утеха.“

„Боиш ли се от цветовете, се боиш от живота, който ни заобикаля със своите изненади и със своите странности. Цветовете развеселяват онзи, който ги носи, и онзи, който ги гледа“.

„Аз съм малко като Марко Поло: разхождам се наоколо и смесвам култури“.

„Имам прекрасни взаимоотношения с парите. Използвам ги, за да си купя свобода“.

„Горгона медуза символизира красота и фатален чар на античната древногръцка класика, както в изкуството, така и в философията. Тя е синтез на красотата и простотата, която в пряк смисъл парализира и даже хипнотизира“.

„Шик ли? Това е една от най-грозните думи в речника. Използва се от онези, които ги е страх да бъдат себе си. Които не се осмеляват“.

„Жените днес са много по-уверени. Няма нужда да подражават на начина, по който мъжете се обличат“.

„Модата не стои на едно място, но дрехата винаги остава неизменна! В шивалнята на майка ми се научих на техника, на качество и традиция. Успях да се възползвам добре от това наследство“.

„Границите между съблазнителността и вулгарността се променят с огромна скорост!“

„Вдъхновяват ме жените – приятелки, неприятелки, млади, стари, духовити, капризни, превзети, заядливи, интелигентни, сериозни, искрометни или войнствени, но никога скучни“.

„Модата винаги първа отразява всички промени в обществото. Тя гледа в бъдещето, винаги търси нещо ново“.

„Не се увличай по тенденциите. Не позволявай на модата да те притежава, а сам реши кой искаш да бъдеш, какво искаш да изразиш с начина, по който се обличаш и по който живееш“.

„Миналото ме интересува само, доколкото е път към бъдещето. Мисля, че е отговорност на дизайнера, да се опитва да руши правила и бариери. В миналото хората са се раждали аристократи. Сега аристократизмът идва от това, което правиш“.

Снимки: YouTube, Unsplash

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *