ЛичноНовинкиПазаруване

Джейн Димитрова: Количеството храна, което се изхвърля в света, е напълно достатъчно да нахрани всички гладни хора!

Трима млади българи ни предлагат да се замислим над факта, че има много хора, които гладуват, а в същото време тонове храна отиват в кофата за боклук. А тя, храната, не е боклук.

Кои са те? Велин Керков – програмист, който отговаря за технологичната част и развитието на мобилното приложение. Джейн Димитрова – носител на know-how и на бизнес модела, човекът с натрупан опит в сроден вид апликация в чужбина. И Иван Иванов, който има хранителен бизнес у нас, но иска много повече от обикновената печалба.

Здравейте, Джейн, днес ще си говорим за едно много интересно сравнително ново приложение, което представяте на нашия пазар – какво представлява то?

– Здравейте. Става въпрос за FoodОBox, първото мобилно приложение в България, през което крайният потребител у нас може да „спасява” храна със скоро изтичащ срок на годност, като я закупи от съответното заведение, което я предлага.

Как работи приложението – от страна на потребителя и от страна на бизнеса?

– Ще започна с крайния потребител. Той трябва да си свали приложението и след това да види кои са най-близките обекти – магазини или заведения, които предлагат услугата „кутия изненада”. Това е една торбичка с продукти, които са останали. Можете да изберете различна категория – продукти, които да си сготвите, готвена храна, напитки, сладкиши. Клиентът запазва кутията и след това в указаното време да мине и да си вземе своята кутия-изненада от обекта. Обикновено това се случва в следобедните часове или малко преди затваряне на съответния обект.
Що се отнася до бизнеса, могат да се включат различни обекти – магазини, големи и малки, заведения, малки магазинчета за домашно приготвени ястия и сладкиши… Независимо от количеството на храната или продуктите, които им остават.

Как се роди идеята?

– Тя не е нещо ново. В скандинавските страни, например, е изключително популярна. Аз лично от около две години натрупах опит в една от най-големите световни апликации в Италия. С настъпването на пандемията от ковид се прибрах в България. Видях, че тук липсва подобна услуга и реших да я реализирам тук.

Повече от 920 милиона тона храна се изхвърлят всяка година по света.

Според доклад на ООН, цели 17 % от храната в магазините, домакинствата и ресторантите отива директно в кофата за боклук.

По време на блокадите, заради пандемията, количеството се е увеличило още повече, се казва в документа, особено при домакинствата.

 

В сайта на приложението пише, че мечтаете за свят без гладни хора и без разхищение на храна – възможно ли е това?

– Абсолютно е възможно. Количеството храна, което се изхвърля в света, е напълно достатъчно да нахрани гладните хора. Просто има логистични проблеми в разпределението на продуктите. Ние направихме първата крачка.

Следващата стъпка е да минем и към възможността за даряване на продукти и храна – за домове за нуждаещи се хора. Стартираме проекта през септември съвместно с Bosh, които имат отношение към темата. Ще работим с няколко домове за нуждаещи се, единият от които е Розовата къща за наркозависими.

Хората ще могат да даряват храна, а също така и обектите ще могат да занесат това, което им е останало в края на деня.

Самата кутия-изненада какво представлява?

– Кутия е образно казано. Най-често ще намерите продуктите в торбичка или контейнерче. Много от магазините, които се присъединяват към приложението, съветват потребителите да си носят кутии за многократна употреба – У дома, Магазин без опаковка…

Говорим за качествена храна, в срок?

– Да, абсолютно. Качествена храна, която е в срок на годност, но със страхотна отстъпка – средно от 50 процента.

На този етап колко участници има в приложението?

– За два-три месеца вече има повече от 30-40 обекта. Повечето са в столицата, но се надяваме съвсем скоро да се присъединят и обекти в страната. Интерес определено има. Идеята се приема доста добре от потребителите. Вече имаме партньор в Бургас, водим преговори с обекти от Пловдив. Предполагаме, че със старта на новия сезон, като минат отпуските, всичко ще започне да се случва по-бързо.

Поздравяваме Джейн и партньорите й за страхотната идея. И се надяваме повече бизнеси да се включат в приложението. Така и за нас, потребителите, ще има по-богат избор. Крайно време е да се научим да уважаваме храната, която за част от нас е нещо нормално и естествено, за други обаче е разкош, който не могат да си позволят. Добро е за планетата, добро е за собствения ни джоб. И за бизнеса, разбира се.

 

Текст: Веселина Петрова
Снимки: Личен архив и Unsplas

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *