ЖениТЕ

Джейн Фонда: Никога не е късно да бъдеш щастлив!

Джейн Фонда е американска актриса, политически активист, природозащитник и бивш модел.

Родена е в Ню Йорк на 21 декември 1937 г., майка ѝ Франсис Форд Брока и баща ѝ, американският актьор Хенри Фонда, са родени в Канада.

Актрисата също така има английски, френски и шотландски корени.

През 1950г., когато Джейн Фонда е на 12г., майка ѝ се самоубива, докато се лекува в психиатрична болница в Ню Йорк. По-късно същата година баща ѝ се жени повторно за 23-години по-младата от него Сюзън Бланшард.

Преди актьорската си кариера Джейн е модел и се появява два пъти на корицата на списание Vogue.

Работата ѝ като манекенка и в различни постановки на театралната сцена през 50-те години я подготвят и слагат основата на филмовата ѝ кариера през 60-те.

През 1963 г. получава роля в комедията „Неделя в Ню Йорк“, но следващият ѝ филм, „Кет Балу“ (1965), е този, който я прави популярна.

През 1965 г. се омъжва за Роже Вадим, с когото се развежда през 1973 г.

През 80-те години пък Джейн Фонда създава много видеокасети с упражнения по аеробика, основава своя собствена школа и публикува книги. От хоби това се превръща във втора кариера за нея.

През 1991 г. Фонда прекратява актьорската си кариера в името на семейството, но след третия си развод през 2001 г. се завръща отново в киното – с ролята в Monster-in-Law (2005 г.).

Тогава издава и автобиографичната си книга „Животът ми дотук“. В книгата тя разделя живота си на 3 части от по 30 години и обявява, че последната трета ще бъде най-значимата и тази, с която хората ще я запомнят.

Джейн е носителка на две награди „Оскар“, две награди BAFTA и седем награди „Златен глобус“. По време на кариерата си актрисата участва в над 50 филма.

„Не сме създадени, за да бъдем перфектни. Отне ми доста време да го осъзная.“

„Ако постоянно сдържате емоциите си, за да изглеждате по-добри и по-красиви, тялото ви става напрегнато, дишането – неправилно, а душата – пуста.“

„Една част от мъдростта е да осъзнаеш какво не ти е нужно вече и да го пуснеш да си ходи.“

„Ако в професията, която сте си избрали, има някакви неочаквани препятствия, утешавайте се с мисълта, че няма занятие без такива.“

„Анорексията, булимията и алкохолът бяха знаците за това, че съм се заблудила по пътя към съвършенството и че е време да се измъкна от капаните на самоконтрола.“

„Да приемеш напълно кой си и да се чувстваш добре в собствената си кожа… Отнема доста време, докато го постигнеш. На мен ми отне над 60 години.“

„Никога не е твърде късно – никога не е твърде късно да започнеш отначало, никога не е твърде късно, за да бъдеш щастлив.“

„Истинската красота на жените – в здравето, в умението да бъдат енергични.“

Снимки: Уикипедия, YouTube, скрийншот

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *