ЖениТЕНовинки

Джейн Остин: Познавайте собственото си щастие!

Джейн Остин е английска писателка, родена на 16 декември 1775 г. в Стивънтън, Хампшър. Един от най-ярките творци в английската литература от ХVІІІ в.

За личността ѝ се знае сравнително малко, предимно от спомени на семейството и от оцелялата кореспонденция със сестра ѝ Касандра.

Втората дъщеря и предпоследно дете в семейството на преподобния Джордж Остин, пастор в с. Стивънтън, обл. Хемпшир, и съпругата му Касандра Лий.

Израства в голямо семейство, подобно на сем. Бенет от „Гордост и предразсъдъци“; има шест братя и една сестра – Касандра, с която е много близка.

Баща ѝ произхожда от стара кентска фамилия и е стипендиант на колежа „Св. Йоан“ в Оксфорд, а майка ѝ е дъщеря на аристократи от стар, но обеднял род.

Семейството е с ограничени материални възможности и само поддържа домакинството си. Двама от братята, Джеймс и Хенри, вървят по стъпките на бащата и стават банкери. Други двама, Франсис и Чарлз, си намират военноморска служба, като единият се издига до ранг адмирал на флота.

Мъжете я харесвали, макар да не била красавица. Впрочем, никой не е описал с достоверна точност външността на известната писателка, а портретът ѝ, нарисуван от нейната сестра Касандра, също не внася особена яснота.

Умира на 18 юли 1817 г. Остин получава далеч по-голяма известност след смъртта си, като шестте й пълни романа са постоянно преиздавани.

Остава в сърцата на поколения романтици по цял свят.

Нейните герои, сред които са прочутите мистър Дарси, Ема и Елизабет Бенет, владеят читателското въображение вече два века.

Повечето от нас копнеят да се пренесат във времената на плахото ухажване, кавалерските жестове и пищни балове в английски имения.

Днес си припомняме някои от най-вълнуващите мисли на Остин…

„Има толкова видове любов, колкото и мигове във времето.“

„Никой мъж не се обижда от възхищението на друг по своята любима; само жената може да превърне това възхищение в ад.“ („Абатството Нортангър“)

„Едната половина от света не разбира удоволствията на другата.“ („Ема“)

„Колкото повече научавам за света, толкова повече се убеждавам, че никога няма да намеря мъж, когото да обичам истински. Имам твърде големи очаквания!“ („Разум и чувства“)

„Бракът наистина изисква много маневри.“ ( „Менсфийлд парк“)

„Познавайте собственото си щастие. Не искайте друго, освен търпение – или пък му дайте по-вълнуващо име: Наречете го надежда.“ („Разум и чувства“)

„Задоволявайте въображението си при всеки удобен случай.“ („Гордост и предразсъдъци“)

„Напразно се възпирах. Всичко е безполезно. Не мога да се овладея. Позволете ми да ви кажа — безкрайно ви се възхищавам, обичам ви.“ (Фицуилям Дарси в „Гордост и предразсъдъци“)

„Близостта не се определя от времето или от възможността да опознаеш някого — единствено предразположението има значение. За да се опознаят, на някои не биха им стигнали и седем години, а за други седем дни са повече от достатъчни“. (Мариан Дашууд в „Разум и чувства“)

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *