Джина Лолобриджида на 95: Любовта е най-добрата козметика!

Джина Лолобриджида, често наричана „Лоло“, е родена на 4 юли 1927 година в Субиако, Италия.

Считана за една от иконите на световното кино, актрисата се е снимала в над 60 филмови продукции през годините. Има две номинации за „Златен глобус“.

Джина Лолобриджида не обича да обсъжда възрастта си и искрено признава, че би предпочела да празнува не 90 години, а 3 по 30.

Става актриса по случайност. Тя се е обучавала в римската Академия на изкуствата, учила е пеене и е мечтала или да пее в операта, или да вая скулптури.

Когато семейството й се мести в столицата, Джина започва да получава примамливи предложения за епизодични роли в киното. Красавицата участва в конкурса „Мис Италия 1947“ и не остава незабелязана. Семейството е бедно, има 4 деца и се нуждае от средства.

Става известна с филма на френския режисьор Кристиан Жак „Фанфан Лалето“ от 1952 година. В него главната роля е поверена на Жерар Филип.

А ролята на Есмералда в Парижката Света Богородица“ от 1956 г. затвърждава славата й на кинозвезда.

За разлика от София Лорен, Лолобриджида постига всичко сама.

Любопитен е фактът, че тя се отказва от киното, заради липсата на качествени женски роли. Започва да се занимава с фотография и снима няки от най-интересните личности на XX век – Пол Нюман,Салвадор Дали, Одри Хепбърн, Хенри Кисинджър, Фидел Кастро.

Успешна е кариерата й и на скулптор. Тя излага творбите си нееднократно в престижни музеи по света и работите й се търсят от частни колекционери.

Има само един брак зад гърба си – с югославския лекар Милко Скофич, от когото е синът й Андреа Милко.

„Правя това, което ми харесва. Просто нямам време за всичко.“

„Любовта е най-добрата козметика.“

„В киното трябва да се показва сърцето, а не бюстът.“

„Жената на 20 е като лед, на 30 се затопля, а на 40 е много гореща.“

„От многото знаменити мъже, който са ме обичали, нито един — подчертавам, нито един не ми е предложил брак. Защото в жената мъжете ценят не красотата, а покорството и смирението. Това аз не мога да им предложа.“

„Страхувам се от журналистите. Според мен, те дават интервюто за печат още преди да са се срещнали с мен. Сами си задават въпросите и сами си отговарят.“

„Какво от това, че сега съм блондинка? Все още имам предишния си темперамент на брюнетка.“

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.