Джошуа Бел се завръща в Зала „България“

Джошуа Бел се завръща в Зала „България“ на 1 април. Носителят на „Грами“ и една от най-големите звезди в класическата музика е сред специалните гости на Софийската филхармония. За 90-ия й юбилеен сезон.

Под диригентството на маестро Найден Тодоров той ще изпълни Концерт за цигулка на Антонин ДворжакПрограмата на концерта ключва още Синфоничната поема „Дон Жуан“ на Рихард Щраус и „Ферметюра“ на Иван Ерьод.

Бел се нарежда сред най-обичаните музиканти на нашето време. Дебютирал е едва 14-годишен с Оркестъра на Филаделфия под диригентството на Рикардо Мути. На 17 стъпва на сцената на „Карнеги хол“. Оттогава е свирил с всички известни световни оркестри на шест континента.

Сътрудничил си е с артисти като Рене Флеминг, Чик Къриа, Реджина Спектър, Уинтън Марсалис, Крис Боти, Франки Морено, Джош Гробан, Стинг и много други.

От 2011 г. Бел поема поста музикален директор на Академията „Сейнт Мартин ин дъ фийлдс” на мястото на сър Невил Маринър, който създава оркестъра през 1958 година. До момента той има издадени повече от 40 диска, с които е печелил наградите „Грами”, „Меркюри”, „Грамофон” и „Ехо Класик”.

Джошуа Бел е обявен за „Инструменталист на годината” от „Музикална Америка” (2010), „Глобален млад лидер” от Световния икономически форум (2007), номиниран е за пет награди „Грами“ и получава наградата „Ейвъри Фишър” за 2007 г. Също така е носител на „Наградата за изкуства на губернатора на Индиана” (2003) и „Наградата за възпитаник с особени заслуги“ на Музикалното училище „Джейкъбс” (1991). През 2000 г. е обявен за „Жива легенда на Индиана“ и за един от „Петдесетте най-красиви мъже” на списание „Пийпъл“.

Бел е свирил за трима американски президенти. Последно за бившия президент Барак Обама, взимайки участие в културната мисия в Куба, осъществена от организирания от Президента Комитет по науките и изкуствата.

Събитието е финансирано по програма „Култура“ на Столичната община.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.