Еди Мърфи: Всяко погрешно решение, което съм взел през живота си, е било заради пари!

Еди Мърфи днес празнува рожден ден. Става точно на 61 години.

Роден е на 3 април 1961 в Ню Йорк. Той е най-малкият син на Лилиан Мърфи и полицая Чарлс Едуард Мърфи. След като овдовява, Лилиан се омъжва за Върнън Линч. Братята му Чарлс Мърфи и Върнън-младши винаги са искали да са част от шоубизнеса, а малкият Еди не остава по-назад.

Еди не набляга на учението, но за сметка на това посещава всяко stand-up шоу или представление. По-късно сам започва да пише и да изпълнява скечове.

На 15 години вече прави шоу в заведения в Ню Йорк.

Еди е само на 19 години през 1980 г., когато звездата му изгрява със скоростта на светлината на телевизионния екран в култовото предаване Saturday Live Night, създало повече комедийни легенди от всяко едно друго шоу.

Талантът му оказва такова влияние, че практически собственоръчно връща на върха SNL след няколко неуспешни сезона, а самият той пробива като един от първите чернокожи комици в американския ефир, изграждайки някои незабравими образи като Мистър Робинсън, Бъкуийд, Гъмби и Велвет Джоунс.

През 90-е години Еди Мърфи е един от най-известните и продуктивни актьори в Холивуд.

Той е звезда от филмите „Ченгето от Бевърли Хилс“, „Пристигане в Америка“, „Смахнатият професор“ и „Шрек“. Правенето на филми обаче никога не е било нещо, с което иска да се занимава до края на живота си.

През 2010 г. бе обявен за най-лош актьор на десетилетието.

Това бе причината през 2015 г. Еди да каже, че приключва с правенето на филми за пари и ще подбира по-добре проектите си. След това изчезна от екраните за почти 5 години.

През 2019 г. се завърна с филма „Наричат ме Долемайт“ (Dolemite Is My Name), който получи две номинации за „Оскар“ – за главна мъжка роля и за най-добър мюзикъл или комедия. А след това се появи и в „Пристигане в Америка 2“, където играе с 19-годишната си дъщеря Бела.

„Поне ще знаете, че все още съм забавен“, бе коментарът му.

В личен план… През 1993 г. се жени за Никол Мичъл, с която се развеждат през 2006 г. От брака им има пет деца: Бриа, Майлс Мичъл, Шейн Одра, Зола Айви и Бела Зара. Еди Мърфи има още три деца – Ерик Мърфи от Полет МакНийли, Крисчън Мърфи от Тамара Хууд и дъщеричка – Ейнджъл Айрис Мърфи Браун от Мелани Браун от Spice Girls.

Интересното е, че не пие никакъв алкохол, не пуши цигари, а единственото нещо, от което може да се каже, че е зависим, е кофеинът.

„Всяко погрешно решение, което съм взел през живота си, е било заради пари.“

„Не мисля, че Робърт Де Ниро се нуждае от повече концентрация за това, което прави, отколкото Джим Кери се нуждае за това, което прави.“

„Основното при децата е, че те изразяват емоциите си. Те не ги сдържат. Ако искат да плачат, те плачат, а ако са в добро настроение, те са в добро настроение.“

„Открил съм, че ако поставиш децата си на първо място, никога няма да направиш грешен избор“.

„Когато си на кръстопът и трябва да вземеш решение, ще си зададеш въпроса „Какво е най-добро за децата ми?“ и никога няма да сгрешиш.“

„Децата ми са страхотни и нормални хора. Никой от тях не е като холивудските идиотчета.“

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.