Новинки

Една градинка, една сцена и един жест – в памет на голямата Татяна Лолова

Татяна Лолова бе страхотна дама. Често я срещах под ръка със съпруга й – живееше съвсем близо до нас. Блокът й бе в края на улицата, на която е и моят. В столичния квартал „Гео Милев“. Усмихната, мила, прекрасна жена.

Често я срещах и в близкия квартален магазин за дрехи – от една верига за втора употреба. Влизаше, гледаше, говореше си с продавачката. Отново усмихната, възпитана, мила. Без никакъв намек за звездеене, за демонстрация на „знаете ли коя съм аз“. С чувство за хумор и едно много мило усещане за истинска дама.

Зад високия блок, в който Лолова живееше и пред който сега има пейка в нейна памет, има парцел. Дълги години живеещите наоколо се борят той да не бъде застроен, каквато е била първоначалната идея. Имаше протести, живи вериги, телевизионни екипи и интервюта…

И сега е решено там да бъде издигната малка квартална сцена. И тя ще носи името на Лолова. Вече дори имало идеен проект, на който освен сцената ще има и детска площадка. Пътепоказател пък ще сочи посоките към театри, в които е играла Лолова. Идеята е одобрена от общинската комисия по култура, предстои проектът да бъде представен.

И така, вместо една 12-етажна сграда, на мястото ще се появи нещо, което ще събира хората. Добрата новина е, че общината е успяла да обезщети собственика на имота със сложна процедура на замяна, която била съгласувана цели 5 пъти. В протестите се включва самата актриса и така се среща и запознава с Йорданка Фандъкова.

„Освен сцената, ще има фитнес уреди, ще има детска площадка за игра и пейки, защото наоколо няма място, където могат да седнат майки с колички. Сцената е най-вече за децата“, разказва районният кмет Георги Илиев, по чиято идея е проектът.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *