Кино

„Една любов“ спечели голямата награда на филмовия фестивал „Синелибри“

Испанският филм „Една любов“ спечели голямата награда за майсторска литературна адаптация в конкурса за пълнометражен игрален филм на „Синелибри“.

Фаворитът на журито бе обявен от неговия председател Уилям Болдуин.

Режисьор е Изабел Койшет, която е и автор на сценария, заедно с Лора Фереро и Сара Меса. В ролите са Лайа Коста, Ингрид Гарсия Йонсон, Уго Силва, Луис Бермехо, Франческо Карил.

Наградата бе приета на церемония в петък вечер, в зала 1 на НДК, от испанския посланик у нас Алехандро Поланко Мата. Той благодари за прекрасната организация на фестивала и на журито.

„Една любов“ разказва за избягала от стресиращия живот в града 30-годишна Нат, която се спотайва в малкото селце Ла Ескапа, в най-дълбоката испанска провинция.

В порутена селска къща, в компанията на бездомно куче, младата жена ще се опита да върне живота си в релси. След като се справя с враждебността на хазяина си и с недоверието на местните жители, Нат се сблъсква с обезпокоително предложение от страна на своя съсед Андреас.

Тази странна среща ще породи страст, която напълно ще погълне Нат и ще я накара да се запита коя е истинската й същност.

Тази година, за втори път, на „Синелибри“ имаше конкурс и за най-добър документален филм.

Наградата е за „Анселм“ (2023) на Вим Вендерс, номиниран за наградата „Златно око“ от кинофестивала в Кан (2023).

Филмът е посветен на Анселм Кифер, един от най-големите съвременни художници и скулптори.

„Няма начин да го опиша. Не позволява тълкувания… Той е човек, който не се страхува да рисува нищо. Той може да рисува вселената, може да рисува математически формули, може да рисува история, може да рисува митове, биология, алхимия. Той не се страхува от каквото и да е човешко знание, всичко може да превърне в живопис или скулптура“, казва Вим Вендерс за филма си.

„Това е вторият или третият път в моята кариера, когато съм поканен да участвам в жури. За мен е изключителна привилегия.“, каза Уилям Болдуин.

Вечерта завърши с прожекция на филма „Дворецът“ на Роман Полански.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *