БГ ЛичностиНовинки

Елисавета Консулова-Вазова: първата българска художничка, рисувала голо тяло

Елисавета Консулова-Вазова е една от първите български художнички. Съпруга е на Борис Вазов, най-малкият брат на писателя Иван Вазов, и майка на художничката Бинка Вазова.

Елисавета Консулова-Вазова е родена в Пловдив през 1881 г. През 1902 г. завършва втория випуск на Рисувалното училище в София, специалност живопис в класа на Ярослав Вешин.

Между 1909 и 1910 г. специализира портретна живопис в Мюнхен, в академията на Дружеството на жените художнички.

Консулова-Вазова е сред основателите на дружеството „Родно изкуство“. Развива обществена дейност като редактор на сп. „Беседа“ (1934-40) и сп. „Дом и свят“ (1940-43); сътрудничи на сп. „Художник“ и сп. „Изкуство“ с художественокритични статии за българското и западноевропейското изобразително изкуство.

През 1912 г. Елисавета Консулова-Вазова за първи път участва в обща изложба на Съюза на южнославянските художници „Лада“.

Избухва Балканската война, по време на която тя е доброволка в холерната зона в Чаталджа, Ямбол и Лозенград, за което получава „Големия кръст” на Червения кръст. Борис Вазов тогава е депутат в листата на Народната партия, а негови статии се появяват във в. „Мир“.

Първата нейна самостоятелна изложба е през 1919 г. в София, която е и първата самостоятелна изложба на жена-художничка в България.

Тя е първата българска художничка, рисувала голо тяло.

Следват изложби в Прага (1931), Пилзен и Братислава (1932), както и отново в София през 1934 и 1956 г.

Основен жанр в творчеството на Консулова-Вазова е портретът. Рисува с маниер, близък до този на импресионистите и много от платната ѝ са рисувани на открито. Предпочита техники като пастел, маслени бои и акварел.

Позират ѝ Стоян Михайловски (1918), Борис Вазов, Христо Стамболски и Добри Христов (1919), Иван Вазов (1920).

Изключително успешна е тя за Елисавета Консулова-Вазова – всичките й картини са продадени. Същата година участва в основаването на дружество „Родно изкуство“, а животът й е изключително динамичен – дава уроци, организира женски спортни и туристически дружества, занимава се с благотворителност. Същевременно рисува и създава галерия от пленерни портрети, с които разчупва канона от 20-те години.

През 1939 г. Елисавета Консулова-Вазова основава и става председател на дружеството „Български дом“, което съществува до 1945 г. То си поставя за цел да повиши домашната култура на българската домакиня.

Дружеството се радва на голяма популярност, защото за съвсем кратък период членовете му нарастват до 400 души. След Втората световна война Елисавета Консулова-Вазова започва да издава детски книжки – преводи на приказки.

Близките ѝ я описват като прецизен и критичен най-вече към себе си човек, който непрекъснато се стреми към усъвършенстване в работата си.

През 1948 г. тя става член на Съюза на българските художници Доживяла да отпразнува златна сватба с любимия мъж и рисува до последния си дъх, макар и вече полусляпа.

Умира на 29 август  1965 г., заобиколена от семейството си.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *