Елизабет Втора – една кралица на 96

Кралица Елизабет Втора има днес рожден ден. Кралица Елизабет Втора, която навършва 96 години, тази година чества платинен юбилей на трона – 70 години. 

На цялата територия на Обединеното кралство, включително на най-далечните острови, ще бъдат запалени тържествени огньове. Утре ще има и благодарствен молебен за продължителното управление на Елизабет Втора в катедралата „Свети Павел“.

На четвърти юни Би Би Си организира в Бъкингамския дворец концерт на живо с „някои от най-големите световни звезди“. Гражданите, които биха искали да присъстват, могат да кандидатстват за билети и да слушат концерта в присъствието на кралицата.

На пети юни ще има тържества на открито – във всички градове и села ще се състоят празненства с вкусни блюда и напитки. Очаква се броят на тези празненства да надхвърли 200 000.

Тя е най-старият и най-дълго управлявал жив монарх в света.

Кралицата не се нуждае от паспорт, тъй като тя е тази, от чието име се издават паспортите.

На кралицата формално принадлежат всички делфини, морски свине и есетрови риби в британски води. Указът е от 1324 година и все още е валиден. Освен това, тя има право над всички лебеди. Това право е от 12-и век.

По време на своето управление кралицата е посетила 129 страни.

Кралицата е първият държавен глава, който е изпратил имейл.

Кралицата и нейният съпруг принц Филип имат една и съща прапрабаба. Двамата са правнуци на кралица Виктория.

След коронясването на Елизабет Втора са се сменили седем папи, единадесет президенти на САЩ и дванадесет британски министър-председатели.

Кралицата е единственият действащ държавен глава, който носи униформа от Втората световна война. Тя е работила като младши офицер в женското отделение на британската армия.

Кралицата досега е позирала за 139 официални портрети.

Има безупречна репутация и обича шапките.

И нищо човешко не й чуждо.

Тя обича гладко обръснати мъже. И нови рокли. Едва ли има друга жена в света, която може да се похвали с толкова много рокли в гардероба си. За шапките да не говорим…

Обожава малините. Проблемът е, че семките им влизат между зъбите, което може да доведе до конфузна ситуация.

Като типична британка обича кучетата и конете. Обича и шофира. Е, май вече не може да го прави…

Обожава кучетата си. И е имала доста четириноги любимци в живота си.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.